Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τη μετάδοση νοσημάτων, τα οποία μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση του ECDC, τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και κοκκύτη, έπειτα από τη μείωση των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (22 έως 28 Απριλίου), η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon σημειώνει πως "είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι, παρά τις δεκαετίες καλά τεκμηριωμένης ιστορίας ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εμβολίων, στην Ευρώπη και διεθνώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρούσματα αρκετών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια".

Όπως αναφέρει, η επίτευξη και η διατήρηση υψηλών επιπέδων εμβολιασμού, η επιτήρηση των ασθενειών και οι ενέργειες άμεσης απόκρισης για τον έλεγχο των εστιών, παραμένουν τα βασικά μέτρα κατά αυτών των ασθενειών. Τα εμβόλια έχουν προστατεύσει πολλές γενιές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, τα κρούσματα ιλαράς άρχισαν να αυξάνονται το 2023 και η τάση συνεχίστηκε σε πολλά κράτη - μέλη. Μεταξύ Μαρτίου 2023 και τέλους Φεβρουαρίου 2024, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 5.770 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 θανάτων.

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μεταξύ των βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους, καθώς είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύονται από την ανοσία της κοινότητας.

Η ιλαρά εξαπλώνεται πολύ εύκολα, επομένως, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τουλάχιστον του 95% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου που περιέχει ιλαρά, είναι απαραίτητη για τη διακοπή της μετάδοσης.

Κοκκύτης

Έχει, επίσης, αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη από τα μέσα του 2023 σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με αρχικά στοιχεία να υποδεικνύουν μεγαλύτερη από δεκαπλάσια αύξηση το 2023 και το 2024 σε σύγκριση με το 2022 και το 2021.

Νεογέννητα και βρέφη πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Για την καλύτερη προστασία τους, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα συνιστώμενα εμβόλια που περιέχουν κοκκύτη χορηγούνται έγκαιρα. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προστατεύσει τα μικρά βρέφη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, όσο εμφανίζονται εστίες ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, καθίστανται απαραίτητες οι συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισμό κενών ανοσίας στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να έχασαν ή να έχουν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια