Δεν είναι μόνο οι όγκοι αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχούν άνθρωποι που μάχονται τον καρκίνο, καθώς ερευνητές του University of Pennsylvania School of Medicine, ανακάλυψαν ότι το ήπαρ θα μπορούσε να είναι σημαντική αιτία που ορισμένοι καρκίνοι είναι δύσκολο να νικηθούν. Και αυτό οφείλεται στη φλεγμονή.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Immunology, ρίχνουν φως στο γιατί καρκίνοι που προκαλούν ηπατική φλεγμονή τείνουν να έχουν χειρότερη εξέλιξη και να ανταποκρίνονται φτωχά σε προηγμένες αγωγές όπως η ανοσοθεραπεία.

Η σχέση φλεγμονής του ήπατος και καρκίνου εστιάζεται στις πρωτεΐνες SAA. Ερευνητές του UPenn, ανακάλυψαν ότι όταν ο καρκίνος προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ, τα κύτταρα του οργάνου αρχίζουν να αντλούν πρωτεΐνες SAA στο κυκλοφορικό, δημιουργώντας  προβλήματα στις προσπάθειες του ανοσοποιητικού να επιτεθεί κατά του καρκίνου.

Tα Τ κύτταρα αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά φάνηκε από την έρευνα ότι οι πρωτεΐνες SAA αποτελούν εμπόδιο.

Ο Dr. Beatty, του Penn Pancreatic Cancer Research Center, εξήγησε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ηπατικά κύτταρα-με την απελευθέρωση πρωτεϊνών SAA-χρησιμεύουν αποτελεσματικά ως σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού ρυθμίζοντας την ανοσιακή απόκριση κατά του καρκίνου, καθιστώντας τα υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο.

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενη εργασία της ομάδας που έδειξε πώς η φλεγμονή στο ήπαρ προάγει την εξάπλωση στο όργανο αυτό, του καρκίνου στο πάγκρεας και συνδέεται με χειρότερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Στη νέα έρευνα, θέλησε να μελετήσει περισσότερο τους μηχανισμούς πίσω από αυτό.

Σε ποντικούς με καρκίνο παγκρέατος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί με λιγότερη άντληση κυττάρων Τ στους όγκους τους έτειναν να έχουν περισσότερη φλεγμονή στο ήπαρ.

Αυτοί είχαν επίσης αυξημένη δραστηριότητα σε φλεγμονώδη οδό σηματοδότησης IL-6/JAK/STAT3, την οποία προηγουμένως οι ερευνητές είχαν χαρακτηρίσει ως προβληματική στη μελέτη τους για τη μετάσταση στο ήπαρ, το 2019.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση STAT3 στα ηπατικά κύτταρα οδήγησε σε μείωση των δενδριτικών κυττάρων, που είναι ζωτικής σημασίας για τα Τ κύτταρα όσον αφορά την επίθεση στους όγκους.

Όταν απενεργοποίησαν τα STAT3 στα ηπατικά κύτταρα, η παραγωγή δενδριτικών κυττάρων και κυττάρων Τ αυξήθηκε. Οι όγκοι που κάποτε ήταν ανεπαρκείς στα κύτταρα Τ, τώρα απέκτησαν ενισχύσεις κατά του καρκίνου.

Κύριος ένοχος πίσω από την επίδραση είναι οι πρωτεΐνες SAA. Η ομάδα ανακάλυψε ότι η ενεργοποίηση STAT3 σε ηπατικά κύτταρα καταστέλλει δενδριτικά κύτταρα και κύτταρα Τ προκαλώντας την παραγωγή πρωτεϊνών SAA που προσκολλώνται σε υποδοχείς κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η απαλλαγή από τις πρωτεΐνες SAA είχε την ίδια ενισχυτική για το ανοσοποιητικό επίδραση όπως και ο αποκλεισμός του STAT3.

Σε ποντικούς με όγκους στο πάγκρεας που αφαιρέθηκαν χειρουργικά, αυτό οδήγησε σε μακρύτερο χρόνο επιβίωσης και υψηλότερα ποσοστά ίασης.

Για να εξετάσουν αν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αφορούν και τους ανθρώπους, οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα ιστών από ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης SAA την περίοδο που εγχειρίστηκαν, είχαν σημαντικά καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Η ικανότητα να μεταφραστούν τα ευρήματα σε ποντικούς, σε ανθρώπους ασθενείς, υπογραμμίζει την πιθανή κλινική σημασία της έρευνας.

Πηγές:
Nature Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική κάνναβη: Ευεργετικά οφέλη στην Ογκολογία
Διχασμένη η Ευρώπη στο θέμα της πατέντας των φαρμάκων - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Αποσύρονται φάρμακα για επιπλοκές τοκετού - ΕΟΦ: Τι πρέπει να γνωρίζουν ασθενείς και γιατροί