Λανθασμένο διατροφικό μοντέλο ακολουθεί ένα στα δέκα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα ένα στα πέντε να είναι υπέρβαρο και ένα στα δώδεκα παχύσαρκο.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Hellenic Journal of Cardiology. Τη μελέτη υπογράφουν ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τάμπαλης και οι καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Παναγιωτάκος και Λάμπρος Συντώσης

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, τα στοιχεία συλλέχθηκαν από απαντήσεις που έδωσαν 177.091 παιδιά και έφηβοι 6 έως 18 ετών από όλες τις περιοχές της χώρας. Οι διατροφικές συνήθειες εξετάστηκαν μέσω ερωτηματολογίου (δείκτης KIDMED), ενώ εκπαιδευμένοι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα.

   Σύνολο Αγόρια   Κορίτσια 
Παιδιά με κανονικό βάρος  67,2% 66,5%  67,9% 
Υπέρβαρα 21,6%  21,9%  21,3% 
Παχύσαρκα 8,1%  8,8%  7,3% 
 Κακή θρέψη 9,6%  10,1%  9,1% 

Από τις απαντήσεις προέκυψε πως το 9,6% των παιδιών έχει διατροφικές ανεπάρκειες (κακή θρέψη). Το ποσοστό είναι πιο υψηλό στα αγόρια (10,1%) από ό,τι στα κορίτσια (9,1%). 

Κανονικό βάρος είχε το 67,2% των συμμετεχόντων (66,5% τα αγόρια και 67,9% τα κορίτσια), υπέρβαρα ήταν το 21,6% (21,9% τα αγόρια και 21,3% τα κορίτσια) και παχύσαρκα το 8,1% (8,8% τα αγόρια, 7,3% τα κορίτσια).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μαθητές εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά σε όλες τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (παράλειψη πρωινού, συχνές επισκέψεις σε fast food και κατανάλωση πολλών γλυκών).

Οι διατροφικές συνήθειες δεν διέφεραν αξιοσημείωτα ανά περιοχή διαβίωσης, δηλαδή αστική ή αγροτική, ενώ υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Αττική και στην Κρήτη και στα δύο φύλα.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι υγιεινές συνήθειες είναι θέμα συνήθειας και υποστηρίζουν την ψυχική, τη συναισθηματική και τη σωματική ευεξία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια