Ένας ιός που εξαπλώνεται ταχέως απειλεί την υγεία του κακαόδεντρου και των αποξηραμένων σπόρων από τους οποίους παρασκευάζεται η σοκολάτα, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά της πιο δημοφιλούς λιχουδιάς στον κόσμο.

Περίπου το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από κακαόδεντρα χωρών της Δυτικής Αφρικής, Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας. Ο βλαβερός ιός επιτίθεται σε κακαόδεντρα στην Γκάνα, με αποτέλεσμα απώλειες συγκομιδής μεταξύ 15 και 50%. Εξαπλωμένη από μικρά έντομα που ονομάζονται mealybugs που τρώνε τα φύλλα, τα μπουμπούκια και τα άνθη των δέντρων, η ασθένεια του ιού του διογκομένου βλαστού του κακάο (CSSVD) είναι μια από τις πιο βλαπτικές απειλές για το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

«Αυτός ο ιός αποτελεί πραγματική απειλή για την παγκόσμια προσφορά σοκολάτας», δήλωσε ο Benito Chen-Charpentier, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον στο περιοδικό PLoS One. «Τα φυτοφάρμακα δεν δρουν καλά κατά των αλευροφόρων, αφήνοντας τους αγρότες να προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου κόβοντας μολυσμένα δέντρα και αναπαράγοντας ανθεκτικά δέντρα. Ωστόσο, παρά αυτές τις προσπάθειες, η Γκάνα έχει χάσει περισσότερα από 254 εκατομμύρια κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια».

Οι αγρότες μπορούν να καταπολεμήσουν τα αλευροφόρα εμβολιάζοντας τα δέντρα. Αλλά τα εμβόλια είναι ακριβά, ειδικά για τους αγρότες με χαμηλούς μισθούς, και τα εμβολιασμένα δέντρα παράγουν μικρότερη σοδειά κακάο, επιδεινώνοντας την καταστροφή του ιού.

Ο Chen-Charpentier και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Prairie View A&M, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κακάο της Γκάνα, ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική: χρησιμοποιώντας μαθηματικά δεδομένα για να καθορίσουν πόσο μακριά μπορούν οι αγρότες να φυτέψουν εμβολιασμένα δέντρα για να αποτρέψουν τα αλευροφόρα να πηδούν από το ένα δέντρο στο άλλο και να μεταδίδουν τον ιό.

«Τα αλευροφόρα έχουν πολλούς τρόπους κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της  μεταφοράς από μυρμήγκια ή του φυσήματος από τον άνεμο», είπε ο Chen-Charpentier. «Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για τους καλλιεργητές κακάο, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν πόσο μακριά θα μπορούσαν να φυτέψουν με ασφάλεια εμβολιασμένα δέντρα από μη εμβολιασμένα δέντρα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, διατηρώντας παράλληλα το κόστος διαχειρίσιμο για αυτούς τους μικρούς αγρότες».

Πειραματιζόμενη με μαθηματικές τεχνικές διαμόρφωσης, η ομάδα δημιούργησε δύο διαφορετικούς τύπους μοντέλων που επιτρέπουν στους αγρότες να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα από εμβολιασμένα κακαόδεντρα γύρω από μη εμβολιασμένα δέντρα.

«Ενώ ακόμα είναι πειραματικά, αυτά τα μοντέλα είναι συναρπαστικά γιατί θα βοηθούσαν τους αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους ενώ θα τους βοηθούσαν να επιτύχουν καλύτερη συγκομιδή», είπε ο Chen-Charpentier. «Αυτό είναι καλό για το τελικό αποτέλεσμα των αγροτών, καθώς και για τον παγκόσμιο εθισμό μας στη σοκολάτα».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας
Ταμείο Καινοτόμων Θεραπειών: Προτεραιότητα σε όσες έχουν έγκριση από τον ΕΜΑ
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά