Ατυχή χαρακτηρίζει τη δήλωση του κ. Καλλιάνου για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει τα εξής:

"Κατανοούμε τον πόνο, την αγωνία της οικογένειας του κ. Καλλιάνου για την εξέλιξη της υγείας του πατέρα του που νοσηλεύεται στην Αγγειοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ από τις 6 Απριλίου.

Όμως, οι δηλώσεις για ευθύνες του προσωπικού του Αττικού νοσοκομείου για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του είναι ατυχείς. Συνομίλησα σήμερα με το προσωπικό του νοσοκομείου και είναι εξοργισμένοι.

Ο πατέρας του έτυχε και τυγχάνει της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Χειρουργήθηκε από αγγειχειρουργούς με επιτυχία.

Πολλές φορές την ημέρα τον έβλεπαν γιατροί πολλών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Νοσηλεύονταν σε δίκλινο θάλαμο με τους συνοδούς να απαιτούν συνεχώς τη φροντίδα των νοσηλευτών.

Η Αγγειοχειρουργική κλινική όμως του νοσοκομείου Αττικον νοσηλεύει 44 ασθενείς. Επειδή δεν φθάνουν τα κρεβάτια νοσηλεύονται πολλοί σε ράντζα και φορεία.

Παρότι είναι Αγγειοχειρουργική κλινική νοσηλεύει πολλούς ασθενείς με παθολογικά προβλήματα, ασθενείς covid-19 και γίνεται τεράστια προσπάθεια από το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό να μην υπάρξει διασπορά μικροβίων.

Τι να πρωτοκάνουν δύο νοσηλεύτριες ή στη καλύτερη περίπτωση τρείς σε κάθε βάρδια με 44 ασθενείς οι περισσότεροι σε πολύ βαριά κατάσταση;

Οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας είναι συγκεκριμένες και δυστυχώς δεν φθάνουν για προληπτική νοσηλεία μη διασωληνωμένων ασθενών.
Ελάχιστοι έως καθόλου μη διασωληνωμένοι ασθενείς εισάγονται στις ΜΕΘ.

Εάν εφαρμοζόνταν αυτή η τακτική οι 900 κλίνες ΜΕΘ που κάθε ημέρα μειώνονται λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, δεν θα εφθαναν. Μακάρι να είχαμε σε λειτουργία 3.500 κλίνες ΜΕΘ όπως θα έπρεπε με βάσει τις νοσοκομειακές κλίνες που διαθέτουμε για να μπορούσαν να εξυπηρετούνται και τέτοιες περιπτώσεις μη διασωληνωμένων ασθενών.

Ευτυχώς, φέτος με τη διαχείριση που έγινε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ δεν είδαμε το σπαράδεκτο φαινόμενο διασωληνωμένων ασθενών επι ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο 'Αττικόν', λοιπόν, όταν ζητήθηκε από τους συγγενείς να εισαχθεί σε ΜΕΘ οι γιατροί διέγνωσαν ότι δεν απαιτείται διασωλήνωση, άρα ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ με βάσει τη κλινική του εικόνα. 

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δεν υπάρχει.

Όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση διασωληνώθηκε και εισήχθη σε ΜΕΘ. Όπως συμβαίνει με όλους τους ασθενείς στο 'Αττικόν'.

Όταν κάποιος ασθενής χρήζει ΜΕΘ εγγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και σε συνεννόηση των γιατρών με το ΕΚΑΒ γίνεται η διακομιδή και εισαγωγή. Εάν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται, εισάγεται εκεί.

Το νοσοκομείο 'Αττικόν' εξετάζει 1.000 ασθενείς στην κάθε εφημερία, εισάγει περί τους 200 ασθενείς και είναι πρωταθλητής των ράντζων. Το λιγοστό προσωπικό δίνει τη ζωή του.

Εάν θέλετε να αποδώσετε ευθύνη σε κάποιον, αφήστε στην άκρη το λιγοστό ηρωικό προσωπικό που εως πρόσφατα χειροκροτούσατε και αποδώσετε ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και είναι οι παθογένειες του ΕΣΥ, των νοσοκομείων.

Περαστικά με όλη μας τη καρδιά στον πατέρα του κ. Καλλιάνου, όπως και σε όλους τους ασθενείς. Προφανώς δεν μας φοβίζουν οι απειλές του που θέλουμε να πιστεύουμε έγιναν εν θερμώ".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ