Στη βιβλιογραφία, σαν έκζεμα αναφέρεται μια ομάδα χρόνιων δερματικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του δέρματος, κνησμό, ερυθρότητα, φαγούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, ξηρότητα και απολέπιση.

Το έκζεμα στο δέρμα είναι μια κοινή πάθηση, ιδίως στα παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η ακριβής αιτία του εκζέματος παραμένει άγνωστη, αλλά πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του:  

  • Άτομα με οικογενειακή ιστορία άλλων αλλεργικών παθήσεων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έκζεμα (γενετικοί παράγοντες ή παράγοντες προδιάθεσης).
  • Διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστό ότι μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του εκζέματος.
  • Εκθέσεις σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως αλλεργίες, χημικά, ή υψηλά επίπεδα υγρασίας συμβάλλουν στην εμφάνιση εκζέματος (περιβαλλοντικοί παράγοντες).
  • Είναι συχνότερο σε παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει επίσης και ενήλικες (ηλικία).

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι στην περίπτωση εκζέματος, πρέπει να διαχειριστείτε   προσεκτικά το δέρμα σας ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να προλάβετε την επιδείνωση. Η φροντίδα του εκζέματος περιλαμβάνει τη χρήση ενυδατικών κρεμών, την αποφυγή ερεθιστικών ουσιών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τη χρήση φαρμακευτικών κρεμών ή φαρμάκων.

Ορισμένες γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη φροντίδα του εκζέματος, περιλαμβάνουν:

1.Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα που να μην περιέχει αρώματα ή άλλες ερεθιστικές ουσίες. Εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο, για να κλειδώσετε την υγρασία στο δέρμα σας.

Για τους ενήλικες με τάση ατοπίας αλλά και για την παιδική ατοπική δερματίτιδα, οι ειδικοί προτείνουν το πρωτοποριακό μαλακτικό βάλσαμο Lipikar Baume AP+M της La Roche-Posay, που εξισορροπεί το μικροβίωμα του δέρματος και μειώνει τη φλεγμονή. Αυτή η  κρέμα για έκζεμα

  • Θρέφει το δέρμα και επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό.
  • Καταπραΰνει άμεσα το δέρμα και μειώνει τον κνησμό κατά 41%.
  • Είναι αποτελεσματική κατά των υποτροπών.
  • Έχει σύνθεση κατάλληλη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες με πολύ ξηρό, ατοπικό ή με τάση αλλεργίας δέρμα.

Για ολοκληρωμένη ενυδάτωση, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε και την κατάλληλη αντιρυτιδική κρέμα ματιών.

2.Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών: Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αρώματα, χρώματα, ή άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά προιόντα για ευαίσθητες επιδερμίδες.

3.Απαλά καθαριστικά: Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά προϊόντα για το μπάνιο ή το ντους, και αποφύγετε τα «σκληρά» σαπούνια. Χρησιμοποιήστε το κρεμώδες αφρόλουτρο Lipikar Syndet AP+ της La Roche-Posay που είναι κατάλληλο για νεογέννητα, βρέφη, παιδιά και ενήλικες με ατοπικό δέρμα. Είναι το ιδανικό γιατί καταπραΰνει άμεσα το δέρμα και μειώνει την έντονη ξηρότητα, ήδη από το ντους. Παράλληλα, προσφέρει ενυδάτωση και ανακουφίζει από τον κνησμό. Τέλος είναι καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον αφού διαθέτει και συσκευασία refill, το Lipikar Eco-Conscious Refill Syndet AP+.

4.Αποφυγή καυτού νερού: Περιορίστε τη χρήση καυτού νερού, καθώς αυτό μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας.

5.Αποφυγή συγκεκριμένων υλικών: Εάν γνωρίζετε ότι κάποιο υλικό ή ρούχο σας προκαλεί ερεθισμούς, αποφύγετέ το.

6.Αποφυγή τριψίματος ή χτυπήματος: Προσπαθήστε να μην τρίβετε το δέρμα σας και να είστε προσεκτικοί ώστε να αποφεύγετε τα χτυπήματα. Το τρίψιμο και τα χτυπήματα  επιδεινώνουν τη φλεγμονή.

7.Επίσκεψη σε δερματολόγο: Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο για ακριβή διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς η φύση του εκζέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
172η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Βουργαρέλι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Ημέρα της μητέρας με μεγάλη συναυλία στο Πεδίον του Άρεως
Μπορεί η κετογονική διατροφή να βελτιώσει την ακμή; [μελέτη]