Είναι δυσάρεστο σαν σκέψη και ακόμα πιο δυσάρεστο να το λες φωναχτά, αλλά δεν είναι σπάνιο συναίσθημα: Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε ότι η ζωή δεν έχει νόημα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένα συναίσθημα που θα περάσει.

Οι λόγοι για τους οποίους η ζωή μπορεί να φαίνεται σαν να μην έχει νόημα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης, μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας. Επιπλέον, το να νιώθετε κολλημένοι στη δουλειά, στο σπίτι ή κοινωνικά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανεπαρκείς και να θέλετε να αναζητήσετε ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή σας.

Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων ότι η ζωή δεν έχει νόημα περιλαμβάνουν:

Ζήστε με πρόθεση

Αυτό σημαίνει να αναγνωρίζουμε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε. Θα εξετάσετε κάθε πτυχή της ζωής σας για να δείτε αν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας. Το να ζείτε με πρόθεση είναι η πρακτική να δομείτε την καθημερινότητά σας με βάση τις βασικές σας πεποιθήσεις και αξίες. Σκεφτείτε να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας για να εμβαθύνετε σε αυτά που θέλετε και χρειάζεστε για να ζήσετε με πρόθεση.

Δείξτε ευγνωμοσύνη

Έρευνα του 2017 προτείνει ότι το να νιώθετε και να δείχνετε εκτίμηση για όσα έχετε στη ζωή σας είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσετε το καλό γύρω σας. Μπορεί να σας καθοδηγήσει προς τη ζωή των ονείρων σας και να σας βοηθήσει να βρείτε έναν σκοπό στην καθημερινότητά σας.

Ανακαλύψτε πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή

Το να ανακαλύψετε και να αρχίσετε να ασχολείστε με πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε θετικές πτυχές. Βρείτε καινούρια χόμπι, αποκτήστε νέες εμπειρίες και δοκιμάστε πράγματα που παλαιότερα σάς τρόμαζαν.

Εστιάστε στις θετικές συνδέσεις που έχετε στη ζωή σας

Το να περνάτε χρόνο με θετικούς ανθρώπους είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρείτε νόημα στη ζωή σας. Οι καλύτερες σχέσεις είναι αυτές με άτομα που προσφέρουν υποστήριξη και θετικότητα ενώ σας ενθαρρύνουν στο ταξίδι σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε με αρνητικούς ανθρώπους.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Το ταξίδι για να βρείτε περισσότερο νόημα στη ζωή σας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Εκτός από το να έχετε θετικούς ανθρώπους στη ζωή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για βοήθεια στην εύρεση νοήματος στη ζωή σας. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν πάσχετε ταυτόχρονα από κάποια πάθηση ψυχικής υγείας (που μπορεί να σας προκαλεί ή να εντείνει αυτά τα συναισθήματα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]