Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας «Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024» η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.  Πρωταρχικός στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει μια προσέγγιση πολλαπλών λύσεων με τη χρήση συσκευών για την αποκατάσταση των αγγείων της καρδιάς (επαναγγείωση) σε ασθενείς με σύνθετη στεφανιαία νόσο.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Ιακώβου: «Η στεφανιαία νόσος αλλάζει όπως αλλάζουν και οι θεραπείες της. Αν και ο όγκος των αγγειοπλαστικών αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10% τα επόμενα έτη, το ποσοστό ασθενών με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο αναμένεται να αυξηθεί. Ο συνολικός επιπολασμός της στεφανιαίας νόσου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 47% τα επόμενα 25 χρόνια, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

Η ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλων χρόνιων παθήσεων και συννοσηροτήτων πιθανότατα θα οδηγήσει σε επέκταση του πληθυσμού ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου. Η επαναγγείωση της σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως εκείνοι με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή σταθερή ισχαιμική καρδιακή νόσο με ανατομία υψηλού κινδύνου, υποστηρίζεται από τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν θεραπεύονται καθόλου ή μόνο ατελώς λόγω αδυναμίας διενέργειας αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή τεχνικών δυσκολιών για την πλήρη διαδερμική επαναγγείωση (αγγειοπλαστική). Επομένως, οι ασθενείς οι οποίοι θα έπρεπε να ωφελούνταν περισσότερο, θεραπεύονται λιγότερο ικανοποιητικά. Στόχος λοιπόν της ημερίδας ήταν να συζητηθούν διεξοδικά οι μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, τονίστηκε ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύγχρονης αντιμετώπισης της σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου απαιτεί προσέγγιση από διεπιστημονική ομάδα καρδιάς, εξειδικευμένες δεξιότητες και εκπαίδευση χειριστών, καθώς και θεσμική υποστήριξη και πόρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη