Τα βρίσκουμε παντού, και είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως. Τα λεμόνια είναι γεμάτα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν διάφορες πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα, το νερό με λεμόνι έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα επειδή βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πετρών στα νεφρά, προωθεί την πρόσληψη βιταμίνης C και υποστηρίζει την υγιή πέψη.

Αυτή είναι μια ματιά στα οφέλη που έχει το λεμόνι για την υγεία μας.

Βοηθά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης γνωστές ως νεφρολιθίαση. Είναι σκληρές αποθέσεις από μέταλλα που συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα και σχηματίζονται στα νεφρά σας. Οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν περίπου το 10% των ανθρώπων. Η αύξηση των επιπέδων ενός οξέος που ονομάζεται κιτρικό άλας ούρων και η αύξηση των αλκαλικών ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Τα λεμόνια περιέχουν μια μορφή κιτρικού που ονομάζεται κιτρικό οξύ και βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κιτρικών στα ούρα.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C καθημερινά προστατεύει τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες), μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι φαινολικές ενώσεις είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα λεμόνια και υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ενδοθηλίου και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την απορρόφηση του σιδήρου. Σας βοηθά να απορροφήσετε καλύτερα τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε φυτά και σε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Ο συνδυασμός πηγών σιδήρου με βιταμίνη C βοηθά να απορροφήσετε τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό αν είστε vegan ή χορτοφάγος και καταναλώνετε κυρίως μη αιμικό σίδηρο.

Αποτρέπει την κυτταρική βλάβη

Τα αντιοξειδωτικά στα λεμόνια αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια ομάδα χρόνιων, προοδευτικών πνευμονικών παθήσεων που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σας και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή.

 

Ένα λεμόνι χωρίς τη φλούδα περιέχει:

Θερμίδες: 17

Λίπος: 0,2 γρ

Νάτριο: 1 mg

Υδατάνθρακες: 5 γρ

Φυτικές ίνες: 1,6 γρ

Πρωτεΐνη: 0,6 γρ

Βιταμίνη C: 31 mg

Τα λεμόνια περιέχουν επίσης άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη Β6 και θειαμίνη. Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας σε μικρές ποσότητες. Τα λεμόνια είναι αρκετά χαμηλά σε θερμίδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ