Αν ψάχνετε τρόπους να βάλετε έξτρα διατροφική αξία στην ημέρα σας, είναι πολύ πιθανό να διαβάσετε πολλές παράξενες ιδέες στο ίντερνετ. Πολλές από αυτές είναι εμπνεύσεις τυχαίων ανθρώπων, άλλες παραλλαγές τοπικών γιατροσοφιών (περασμένες μέσα από το πολύ παραμορφωτικό δυτικό πρίσμα), και κάπου μέσα σε όλα αυτά μπορεί να βρήκατε και το νερό με σταφίδες.

Και η πρώτη αντίδραση μπορεί δικαίως να είναι “Πώς είπατε;”

Ας δούμε αυτό το φαινόμενο πιο ψύχραιμα, και ας εξετάσουμε αν έχει όντως τα οφέλη για την υγεία μας που θα διαβάσουμε σε διάφορα μπλογκ.

Τι είναι το σταφιδόνερο;

Ονομάζεται επίσης νερό Kishmish, και είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται από το μούλιασμα της σταφίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι οδηγίες για να το φτιάξετε είναι πολύ απλές:

Βράστε δύο μέρη νερό. Προσθέστε ένα μέρος σταφίδες και κλείστε τη φωτιά.

Αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό με ανοιχτό χρυσοκαφέ χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Πετάξτε τις σταφίδες και πιείτε το νερό.

Οι υποστηρικτές αυτού του ροφήματος ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε αυτή την πρακτική, όπως:

Ελαχιστοποίηση της γήρανσης του δέρματος.

Αποτοξίνωση του συκωτιού.

Μείωση της πείνας, άρα και πιο εύκολη απώλεια βάρους.

Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Πιο πυκνά μαλλιά.

Αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υποτιθέμενα οφέλη αυτού του νερού βασίζονται στα πιθανά οφέλη για την υγεία των ίδιων των σταφίδων (και των σταφυλιών από τα οποία προέρχονται). Δεν έχει μελετηθεί κατά πόσο αυτά τα θρεπτικά συστατικά (κυρίως τα αντιοξειδωτικά) των σταφίδων περνούν στο νερό με το βράσιμο, αλλά και χωρίς την επιστημονική έρευνα, οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό (έστω σε βαθμό που να κάνει κάποια εμφανή διαφορά στον οργανισμό) δεν είναι μεγάλες. Οι σταφίδες δεν διασπώνται καλά στο νερό, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους δεν πρόκειται να μεταφερθεί στο νερό.

Μύθοι και αλήθειες

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς για το νερό με σταφίδες είναι εντελώς λάθος. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να ακούσετε ότι το ποτό θα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C – αυτό δεν μπορεί να ισχύει, αν σκεφτούμε ότι 50 σταφίδες προσφέρουν περίπου το... 1% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε, και πως ένα τεράστιο μέρος αυτής της υδατοδιαλυτής βιταμίνης χάνεται με το βράσιμο. Είναι, επίσης, εντελώς λάθος αν διαβάσετε κάπου ότι το ποτό περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στις σταφίδες και δεν μπορούν να περάσουν στο νερό. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος που οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να μην πίνουμε χυμούς φρούτων: Οι φυτικές ίνες εξαφανίζονται, αλλά αυτό που περνάει στο ποτό είναι η ζάχαρη.

Συνεπώς, το νερό με σταφίδες μάλλον δεν είναι και ό,τι καλύτερο για εσάς, ειδικά αν πρέπει να προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Οι ολόκληρες σταφίδες και τα σταφύλια μπορούν να σας προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία, αρκεί να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ