Η Yoga που εστιάζει στην αναπνοή, στο διαλογισμό και στη χαλάρωση, συνδέεται με βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2024, της  European Society of Cardiology (ESC), που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

Ο Dr. Ajit Singh, του Indian Council of Medical Research (ICMR), δήλωσε ότι ασθενείς που έκαναν επιπλέον, yoga, εκτός από το να λαμβάνουν τα φάρμακά τους αισθάνονταν καλύτερα, μπορούσαν να κάνουν περισσότερα και είχαν πιο δυνατή καρδιά έναντι αυτών που λάμβαναν μόνο φάρμακα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η yoga μπορεί να είναι ωφέλιμη συμπληρωματική θεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της yoga σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η νέα έρευνα δίνει νέες πληροφορίες για την μακροπρόθεσμη επίδραση.

Στη μελέτη εγγράφηκαν ασθενείς 30 έως 70 ετών, με καρδιακή ανεπάρκεια, από τα εξωτερικά ιατρεία του Kasturba Hospital στο Manipal, της Ινδίας.

Ολοι είχαν υποβληθεί σε καρδιακή πράξη 6 μήνες έως ένα χρόνο πριν και λάμβαναν φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Αποκλείστηκαν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.

Η έρευνα περιέλαβε 85 ασθενείς μέσης ηλικίας 49 ετών από τους οποίους  70 (82%) ήταν άντρες.

Σαράντα ασθενείς τοποθετήθηκαν στην ομάδα της yoga και 45 στην ομάδα ελέγχου. Ολοι συνέχισαν να λαμβάνουν  τα φάρμακά τους για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Έμπειρο προσωπικό στο τμήμα Yoga του νοσοκομείου έδειξε pranayama, διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης στους ασθενείς της ομάδας yoga.

Οι συμμετέχοντες επιβλέπονταν για μια εβδομάδα και στη συνέχεια έλαβαν συμβουλές να κάνουν μόνοι τους yoga στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα για 50 λεπτά. Οι ασθενείς μιλούσαν με δάσκαλο μετά από κάθε συνεδρία στο σπίτι για να ελέγχουν την πρόοδό τους.

Στην έναρξη, στους 6 μήνες και στον έναν χρόνο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη δομή της καρδιάς και τη λειτουργία της με ηχοκαρδιογραφία.

Εξετάστηκε επίσης η αρτηριακά πίεση, οι παλμοί, το βάρος και ο ΔΜΣ.

Το βάρος των συμπτωμάτων και η ικανότητα για δραστηριότητες όπως περπάτημα και ανέβασμα σκάλας αξιολογήθηκαν με το σύστημα κατάταξης New York Heart Association.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα yoga είχε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση σε όλες τις μετρήσεις στους 6 μήνες και στον ένα χρόνο έναντι της έναρξης.

Ο Dr. Singh δήλωσε ότι ασθενείς που έκαναν yoga είχαν πιο υγιή καρδιά και ήταν πιο ικανοί να κάνουν συνήθεις δραστηριότητες όπως περπάτημα και ανέβασμα σκάλας έναντι όσων λάμβαναν μόνο φάρμακα.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν yoga και να εκπαιδευτούν από ειδικό με εμπειρία. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να συνεχίζονται όπως πριν, σημείωσε

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”
CoViD: Πώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού οδηγεί σε φλεγμονή στον πνεύμονα [μελέτη]