Αν και το καλοκαίρι δεν έχει καν αρχίσει, το ένα τρίτο των Αυστριακών έχει ήδη υποστεί ηλιακό έγκαυμα φέτος.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που συνέλεξε η πλατφόρμα "Marketagent online" τον Απρίλιο για λογαριασμό της κλαδικής πλατφόρμας 'Kosmetik transparent". Στη "γενιά Ζ", τα άτομα της οποίας γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, το ποσοστό ανέρχεται στο 53,2%. Σε σύγκριση με το 2017, ωστόσο, "η σημασία της αντηλιακής προστασίας έχει γενικά αυξηθεί".

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 6% των Αυστριακών δεν χρησιμοποιούν καθόλου αντηλιακή προστασία.

Η πρόληψη είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τους χρήστες και η χρήση υψηλών συντελεστών προστασίας από τον ήλιο (SPF) έχει καθιερωθεί, ανέλυσαν οι ειδικοί της Kosmetik transparent: "Έχουμε καταφέρει να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό και να τον πείσουμε για την ανάγκη της αντηλιακής προστασίας", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της πλατφόρμας, Andrea Schneider.

Σε ποσοστό 78,4%, ο υπ' αριθμόν ένα λόγος για τη χρήση προϊόντων προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 64,1% θέλει να αποφύγει τις βλάβες του δέρματος και ένα επιπλέον 59,8% το θεωρεί ως προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Το πιο δημοφιλές προϊόν, σε ποσοστό 63,6%, είναι η αντηλιακή κρέμα, ακολουθούμενη από τα γυαλιά ηλίου (59,1%) και τα καπέλα ή σκουφάκια (38,9%). Ακολουθούν το αντηλιακό γαλάκτωμα, το αντηλιακό σπρέι και η κρέμα προσώπου με δείκτη προστασίας από τον ήλιο, το καθένα με ποσοστό περίπου 25%.

Η λανθασμένη αντίληψη και ο μύθος ότι "δεν μαυρίζει κανείς ποτέ" με υψηλούς δείκτες προστασίας από τον ήλιο και επομένως τους αποφεύγει, φαίνεται ότι τελικά διαλύθηκε: το 42,8% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί SPF με δέικτη προστασίας 30 - 50 για το πρόσωπο και το 44,7% για το σώμα.

Πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (50+) χρησιμοποιεί το 26,1% για το πρόσωπο και το 20,6% για το σώμα. Σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί. Η αντηλιακή προστασία με χαμηλό δείκτη προστασίας 6 έως 10 χρησιμοποιείται σπάνια. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 3,7% για το πρόσωπο και 4,7% για το σώμα.

Το μαυρισμένο δέρμα εξακολουθεί να έχει ζήτηση όσο ποτέ άλλοτε: για το 52,9% των ερωτηθέντων, το μαύρισμα είναι σημαντικό το καλοκαίρι. Αφορά κυρίως τις γυναίκες (58,9%) και τη γενιά Z (66,9%). Ωστόσο, η πλειονότητα (82,1%) γνωρίζει πλέον ότι μπορεί να μαυρίσει ακόμα και αν χρησιμοποιεί αντηλιακή προστασία.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο δικός τους κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι μέτριος.

Δύο στους δέκα (19,6%) τον αξιολογούν ως (μάλλον) υψηλό. "Σε κάθε περίπτωση, κάθε ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αργότερα και πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος", προειδοποίησε η Andrea Schneider.

Κατά μέσο όρο, το 94,4% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προϊόντα αντηλιακής προστασίας για το πρόσωπο ή/και το σώμα του.

Το 73,8% προστατεύει τον εαυτό του όταν πηγαίνει για κολύμπι. Το 67% χρησιμοποιεί προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν βρίσκεται σε διακοπές, το 56,5% όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου. Ένα τρίτο από αυτούς χρησιμοποιεί  αντηλιακή κρέμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Περισσότεροι από τους μισούς (57,7%) χρησιμοποιούν επίσης ξανά και ξανά ή ψεκάζουν και απλώνουν αντιλιακή κρέμα δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Το 35,1% των ερωτηθέντων αγοράζει νέα προϊόντα πριν από κάθε καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64,9%) τα χρησιμοποιούν μέχρι να εξαντληθούν. "Σε κάθε προϊόν αντηλιακής προστασίας υπάρχει ένα μικρό σύμβολο με ένα ανοιχτό βάζο, το οποίο υποδεικνύει τη διάρκεια ζωής σε μήνες μετά το πρώτο άνοιγμα", δήλωσε η Schneider.

Σύμφωνα με το Consumer Panel της αυστριακής GfK, τα εγχώρια νοικοκυριά αγόρασαν κατά μέσο όρο δύο φορές το χρόνο ένα προϊόν αντηλιακής προστασίας από τις αρχές Απριλίου 2023 έως το τέλος Μαρτίου 2024 και ξόδεψαν περίπου 22 ευρώ γι' αυτό σε ένα χρόνο.

Το ηλιακό φως έχει πολλές θετικές πτυχές, αλλά σε υπερβολική ποσότητα και χωρίς προστασία, τόσο η υπεριώδης UVA όσο και και η UVB ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνες και να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

Το φως UVB μεταφέρει όλη την ενέργεια στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, αυξάνει την προστατευτική μελάγχρωση, αλλά είναι επίσης υπεύθυνο για τα βλαβερά ηλιακά εγκαύματα.

Το φως UVA διεισδύει στα βαθιά στρώματα του δέρματος και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, προσβάλλει το δίκτυο κολλαγόνου/ελαστίνης και ευθύνεται για το σχηματισμό κηλίδων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;
Μ. Νικολάου: ''Consensus βιοδεικτών'' καταθέτει στον υπουργό Υγείας η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων
Η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει στην υλοποίηση έργου για την ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού