Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σχετικά με τον παρβοϊό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας , με αφορμή τον θάνατο ενός παιδιού ηλικίας 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη που έχει θορυβήσει τους γονείς.

"'Οχι ανησυχία, όχι πανικός", συνέστησε ο κ. Νταλούκας, μιλώντας το Σάββατο στον Αθήνα 9,84. Επισήμανε ότι ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή παιδική ασθένεια που εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων με βασικότερο όλων το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα που μοιάζει σαν να έχει φάει κάποιος ένα χαστούκι, παραμένει κάποιες ημέρες και μετά αποδράμει.

Συμπτώματα

"Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιό και το 90% και πλέον των κρουσμάτων τον περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, δεν ενέχει κίνδυνο. Ουσιαστικά, η λεγόμενη πέμπτη νόσος είναι μια κοινή παιδική ασθένεια με συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος όπως βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος. Όμως, το χαρακτηριστικό εξάνθημα που προκαλεί στα μάγουλα θα πρέπει να υποψιάσει τους γονείς. Πάντως, αφήνει μόνιμη ανοσία, επομένως, αν ένα παιδί περάσει παρβοϊό, δεν θα ξανακολλήσει ποτέ στη ζωή του και αυτό είναι εξαιρετικά παρήγορο διότι δεν υπάρχει ούτε θεραπεία αλλά ούτε και εμβόλιο. Όμως, ανάλογα με την συμπτωματολογία, η νόσος αντιμετωπίζεται", ανέφερε.

Ποιοι να προσέχουν περισσότερο

"Παρβοϊό μπορούν να κολλήσουν και οι ενήλικες και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επιπλοκές σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές (αναιμία) ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι και οι έγκυες γυναίκες γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και να προκαλέσει αυτόματη αποβολή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα", τόνισε ο κ. Νταλούκας.

Τρόποι προστασίας

"Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα κλασικά μέτρα προστασίας που ισχύουν και για τον Covid-19. Επειδή  πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο μέσω των σταγονιδίων, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να τηρούμε τις αποστάσεις. Αν κάποιο παιδί νοσήσει, δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο. Κυρίως, ας  έχουμε στο νου μας ότι  αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ταχυπαλμία, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μυοκαρδίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους ή να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]