Η Επαγγελματική Ένωση Γερμανών Δερματολόγων (BVDD) επέκρινε έντονα την τρέχουσα εκστρατεία της Γερμανικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (DGMKG) για τον καρκίνο του δέρματος.

Σε αυτήν, η DGMKG έχει καλέσει τους ανθρώπους να απευθύνονται σε χειρουργό προσώπου για χειρουργική θεραπεία απευθείας ή κατόπιν παραπομπής από δερματολόγο, εάν έχουν φολιδωτές κηλίδες δέρματος, έλκη ή εξογκώματα στο πρόσωπό τους.

Η εκστρατεία της DGMKG παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος του προσώπου σε εκπαιδευτικά βίντεο. Στόχος της εκστρατείας είναι να "επιστήσει την προσοχή στην ιδιαίτερη ποιότητα της εξειδικευμένης θεραπείας" που παρέχουν οι γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της DGMKG Hendrik Terheyden.

Οι δερματολόγοι είναι δυσαρεστημένοι με την κίνηση αυτή. "Απορρίπτουμε σθεναρά το cherry-picking που ασκούν οι χειρουργοί στόματος και γναθοπροσωπίας για ιδιαίτερα προσοδοφόρες επεμβάσεις καρκίνου του δέρματος στο πρόσωπο", δήλωσε ο πρόεδρος της BVDD Ralph von Kiedrowski.

Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος -ακόμη και αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου- θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στα χέρια δερματολόγων.

"Επειδή η χειρουργική επέμβαση από μόνη της δεν θα βοηθήσει τους πάσχοντες", λέει ο von Kiedrowski.

Σύμφωνα με την BVDD, οι ακτινικές κερατώσεις ειδικότερα, οι οποίες αποτελούν τους ευρέως διαδεδομένους προδρόμους του ελαφρού καρκίνου του δέρματος σε διάφορες μορφές και στάδια, δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

"Πριν από την κοπή των ακτινικών κερατώσεων, υπάρχουν πολυάριθμες, πολύ αποτελεσματικές και καλά ανεκτές επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας, έτσι ώστε οι ασθενείς να γλιτώσουν τη χειρουργική επέμβαση με ουλές, ιδίως στην περιοχή του προσώπου", εξήγησε ο πρόεδρος της BVDD.

Αυτό ισχύει και για τις επεμβάσεις για τον έκδηλο καρκίνο του δέρματος.

"Οι μέτριες, εντοπισμένες χειρουργικές επεμβάσεις συχνά αρκούν για την αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος. Οι μεγαλύτερες, πιο εκτεταμένες επεμβάσεις, τις οποίες ασφαλώς κατέχουν και οι συνάδελφοι της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής, αποτελούν την εξαίρεση", εξήγησε ο von Kiedrowski.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]