Μετά από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, οι αρχές της Κίνας αποφυλάκισαν μία πολίτη-δημοσιογράφο που είχε κάνει ρεπορτάζ για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωναϊού από τη Wuhan και αργότερα καταδικάστηκε. Οι υποστηρικτές της πρώην δικηγόρου δημοσίευσαν ένα βίντεο της στην πλατφόρμα X το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτό λέει: "Γεια σας, είμαι η Ζανγκ Ζαν". Στις 13 Μαΐου, στις 5.00 π.μ., η αστυνομία την πήγε στο διαμέρισμα του αδελφού της στη Σαγκάη.

Η 40χρονη σήμερα Κινέζα συνελήφθη τον Μάιο του 2020 και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης τον Δεκέμβριο του 2020 επειδή έκανε ρεπορτάζ για την τον κορωνοϊό στην πόλη της κεντρικής Κίνας που βρισκόταν υπό αποκλεισμό. Δικαστήριο στην ανατολική κινεζική μητρόπολη της Σαγκάης την έκρινε ένοχη για πρόκληση καυγάδων και ταραχών. Η ημερομηνία αποφυλάκισής της είχε οριστεί για τις 13 Μαΐου, αλλά έκτοτε δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος της Κινέζας. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε ανακούφιση για την επιβεβαίωση της αποφυλάκισης της Ζανγκ Ζαν, αλλά τόνισε ότι δεν είναι πραγματικά ελεύθερη και παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση. Επιπλέον, οι αρχές θα μπορούσαν να την εμποδίσουν να ταξιδέψει στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι έχει εκτίσει την ποινή της.

Η Ζανγκ ήταν στην πραγματικότητα δικηγόρος. Μετά τις αναφορές της ως δημοσιογράφος πολιτών, οι αρχές ανακάλεσαν την άδειά της. Είχε δημοσιοποιήσει τις εμπειρίες της στο YouTube, που ήταν απαγορευμένο στην Κίνα, και στο X, το οποίο εκείνη την εποχή ονομαζόταν ακόμη Twitter. Σύμφωνα με αναφορές, ξεκίνησε απεργία πείνας μετά τη σύλληψή της τον Μάιο του 2020, για ένα διάστημα σιτιζόταν με το ζόρι και κάποια στιγμή ζύγιζε μόλις 40 κιλά. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησαν επανειλημμένα την απελευθέρωσή της και διεθνή πίεση στην κινεζική κυβέρνηση.

Στα τέλη του 2019, η άγνωστη τότε ακόμη, καταστροφική ιογενής ασθένεια CoViD εμφανίστηκε στη Γουχάν και αρχικά συγκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ακολούθησε εβδομάδες αργότερα ένα λουκέτο και η άκαμπτη στρατηγική μηδενικού CoViD της Κίνας με σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης τoyιού, η οποία δύσκολα μπόρεσε να διατηρηθεί μέχρι τις αρχές του 2022. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την πολυσυζητημένη στρατηγική. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μαζικό κύμα κορωνοϊού μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου