Σε νέα έρευνα, ομάδα δερματολόγων αξιολόγησε την επίδραση που έχει η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες, στην όρεξη και στη ρύθμιση του βάρους. Ανακάλυψε ότι η έκθεση αυξάνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης, μειώνει τη λεπτίνη και μαυρίζει το υποδόριο λίπος, ενισχύοντας την ξόδευση ενέργειας. Πιθανόν τα αποτελέσματα να ανοίξουν το δρόμο για νέες μεθόδους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών.

Οι Qing-Ling Quan, και Eun Ju Kim, του Seoul National University Hospital, εξήγησαν ότι σύμφωνα με πρόσφατες ενδείξεις, η έκθεση στην ακτινοβολία UV περιορίζει την αύξηση του σωματικού βάρους σε ποντικούς με παχυσαρκία.

Το υποδόριο λίπος είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ομοιόστασης ενέργειας.     

Παράλληλα με προηγούμενες έρευνες για την επίδραση της έκθεσης στην UV στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές, η ομάδα ενεπνεύσθη από προηγούμενη ανακάλυψη, ότι αν και οι ακτίνες UV δεν φτάνουν άμεσα στο υποδόριο λίπος όταν εκτίθενται σε αυτές το δέρμα, μπορούν να ρυθμίσουν τον μεταβολισμό του υποδόριου λίπους. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι η έκθεση του δέρματος στις ακτίνες UV θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στη συστημική ομοιόσταση ενέργειας, οδηγώντας στην παρούσα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν εκτέθηκαν σταθερά στην UV, ποντικοί που σιτίστηκαν με τη συνήθη διατροφή και όσοι κατανάλωσαν πολλά λιπαρά, είχαν αυξημένη όρεξη λόγω μείωσης της λεπτύνεις. Όμως δεν εμφανίστηκε αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία UV καταστέλλει την αύξηση βάρους ενισχύοντας την έκκριση νορεπινεφρίνης που δεν μειώνει μόνο τη λεπτίνη αλλά αυξάνει και το ξόδεμα ενέργειας μέσω του μαυρίσματος του υποδόριου λίπους

Η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας που καθοδηγείται από την αυξημένη όρεξη μετατρέπεται σε ζέστη και καίγεται πριν συσσωρευτεί σε υποδόριο λίπος, εμποδίζοντας έτσι την αύξηση βάρους.

Η συγκεκριμένη έρευνα δίνει νεα στοιχεία για την επίδραση της έκθεσης στην UV στη ρύθμιση της όρεξης και του βάρους, ανοίγοντας το δρόμο για νέες μεθόδους στην πρόληψη και αγωγή της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών.

Συγκεκριμένα, η ανακάλυψη του μηχανισμού μέσω του οποίου η ακτινοβολία UV εμποδίζει την αύξηση βάρους θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις σε διατροφική ρύθμιση και απώλεια βάρους δίνοντας καινοτόμες πληροφορίες στην υγεία και στη ρύθμιση της παχυσαρκίας που θα μπορούσαν να επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στην ακτινοβολία UV δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα αλλά παίζει και πιο βαθύ ρόλο στο μεταβολισμό ενέργειας και τη διαδικασία ομοιόστασης. Όμως χρειάζονται νέες έρευνες για τη μακροπρόθεσμη επίδραση και ασφάλεια της έκθεσης στην UV.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή η έκθεση στην UV μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και να προάγει τον καρκίνο στο δέρμα, συνιστάται η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτή και η προστασία με αντηλιακό.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει νέες έρευνες για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα μπορούσαν να μιμηθούν την επίδραση της ακτινοβολίας UV στην παχυσαρκία και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Πηγές:
Investigative Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid-19: Η χρήση κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης [μελέτη]
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
Σε ποιες χώρες καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ [μελέτη]