Τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας επανέλαβε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη το Συντονιστικό Οργανο των Φορέων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ  κ. Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου και ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Α. Πιτταράς. 

Το Συντονιστικό επανέλαβε τις δυσμενείς συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στον τομέα και ζήτησε από τον Υπουργό άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν συζητηθεί από μακρού για την ελάττωση του clawback. Στα πλαίσια αυτά ζητήθηκε να υπάρχει πρόταση από τις Ομάδες Εργασίας των πρωτοκόλλων για περιορισμό στην επαναληψιμότητα των εξετάσεων σύμφωνα με το ICD10 και το ποιες ειδικότητες θα μπορούν να το συνταγογραφούν όπως επίσης και να υπάρξει πρόταση πιθανής αφαίρεσης εξετάσεων που θα μπορούν να γίνονται μόνο στις δημόσιες δομές.

Άμεσα επίσης να γίνει ψηφιοποίηση από την ΗΔΙΚΑ όσων πρωτόκολλων έχουν διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχει ενημέρωση των ιατρών για οποιαδήποτε αύξηση της συνταγογράφησης τους  εκτός πρωτοκόλλων ώστε να υπάρχει περιορισμός της ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτά ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μετά το διάστημα 20 ημερών θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν το clawback και θα υπάρξει ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης Βορίδη. Έχουν δοθεί μέχρι τέλος του έτους 280 εκατ.ευρώ για το Πρόγραμμα Δοξιάδη για προληπτικές εξετάσεις. Ζητήθηκε από το Συντονιστικό όποιες προληπτικές εξετάσεις αναγράφονται να μπαίνουν αυτόματα στο Πρόγραμμα Δοξιάδη για να ελαφρυνθεί το clawback, πρόταση για την ιποία είπε ο Υπουργός ότι είναι αρμοδιότητα της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη στην οποία και πρέπει να απευθυνθούν.

Μετά τις Ευρωεκλογές, το Συντονιστικό Οργανο των Φορέων Π.Φ.Υ. θα προσπαθήσει να υπάρξει συνάντηση με το Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώνκ κ. Κ. Χατζηδάκη για περαιτέρω χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. 

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας  έδωσε εντολή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να γίνει ενεργοποίηση διαπραγμάτευσης για τη συλλογική σύμβαση με τους αρμόδιους φορείς των ιατρών αποδεχόμενος ένα πάγιο αίτημα των ιατρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα