Οι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού" έχουν απευθύνει από χθες ανοιχτή επιστολή, με την οποία τεκμηριώνουν τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τις λύσεις που έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι αναισθησιολόγοι διαμαρτύρονται για τις παρανομίες και τα αυταρχικά "εντέλλεσθε" της διοίκησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Επίσης, τις τελευταίες μέρες και στα δύο νοσοκομεία η συνέλευση του Χειρουργικού τομέα εισηγείται, αναγκαστικά, πλήρη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, γιατί οι μόλις 12 αναισθησιολόγοι στο 'Αγία Σοφία' και οι μόλις 7 στο 'Αγλαΐα Κυριακού', επαρκούν μετά βίας μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας σε όλα αυτά είναι ένα επικίνδυνο, αυταρχικό, προπαγανδιστικό παραλήρημα.

Πριν λίγες μέρες, δήλωσε ότι το πρόβλημα στα νοσοκομεία Παίδων δεν είναι πραγματικό, αλλά υπάρχει εκεί ένας 'σκληρός συνδικαλιστικός αριστερός πυρήνας' που ψευδώς διαμαρτύρεται.

Σήμερα σε τηλεοπτική του παρουσία άφησε υπονοούμενα ότι οι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων 'συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις'.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργός Υγείας χάνει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε συκοφαντίες σε βάρος των υγειονομικών που αναδεικνύουν τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας και διεκδικούν λύσεις.

Πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού με μοναδικό σκοπό να κρυφτεί η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται διαχρονικά και πλέον έχει φτάσει στο
απροχώρητο.

Η σκόπιμη υποστελέχωση των δημόσιων Παιδιατρικών νοσοκομείων που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της περίθαλψης και στην αύξηση της κερδοσκοπίας ιδιωτών κλινικαρχών, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να υποκρίνεται η κυβέρνηση ότι δήθεν δεν το βλέπει".

Απάντηση Γεωργιάδη

Μιλώντας σήμερα στο Open, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως συνεχώς προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία.

"Αν θυμάμαι καλά, από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι. Έχουμε ήδη δεσμευτεί και στους συνδικαλιστές και στην ΕΙΝΑΠ και σε όλους ότι μόλις βγουν οι τελικοί πίνακες του ήδη διεξαχθέντος διαγωνισμού θα προκηρύξουμε και άλλες θέσεις αναισθησιολόγων με άλλο τρόπο, δηλαδή επιμελητές Α, επιμελητές Β", σημείωσε ο υπουργός, για να επισημάνει:

"Ως προς το 'Αγία Σοφία', διεξήχθη χθες ψηφοφορία στον χειρουργικό τομέα: 22 ψήφισαν κατά της αναστολής διενέργειας τακτικών χειρουργείων, 4 υπέρ της
αναστολής και 2 λευκά. Άρα, όσον αφορά το 'Αγία Σοφία' δεν θα γίνει τελικώς η αναστολή, θα γίνουν κανονικά τα χειρουργεία. Όσον αφορά το 'Αγλαΐα Κυριακού', εμμένει ο χειρουργικός τομέας, κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς, στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε αναστολή".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα συνεδριάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου,  αφού λάβει την γραπτή τους απόφαση και θα λάβει τις
αποφάσεις που πρέπει για τη συνέχεια των χειρουργείων.

"Οι χειρουργοί και οι γιατροί παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι εθελοντική η προσφορά στο δημόσιο", σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, λέγοντας πως "με μεγάλη μου λύπη, λέω ότι οι ευρωεκλογές έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή τους την απόφαση. Διότι όταν βγάζεις μια απόφαση που έχει μέσα μια σειρά αιτημάτων που δεν είναι αιτήματα του Μαΐου του ’24, αλλά είναι διαχρονικά αιτήματα που έχεις εκφράσει και το ’23, και το ’22, και το ’19, και το ’18, και το ’17, και το ’16 και αποφασίζεις την αναστολή 10 μέρες προ των ευρωεκλογών, δικαιούμαι και εγώ να πω, ότι έχει έντονη πολιτική χροιά. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται με εκβιασμό των παιδιών. Γιατί όταν ένας χειρουργικός τομέας λέει 'σταματάω τα τακτικά χειρουργεία' δεν εκβιάζει τον υπουργό, τα παιδιά εκβιάζει".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση ΑΣΕΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιλογή διοικητών Υγείας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης - Συνάντηση με τον Δ. Βαρτζόπουλο
Σε άνοδο τα περιστατικά καρκίνου του πέους