Ερευνητές δήλωσαν ότι προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ κοινωνικών ομάδων εφήβων- ιδιαίτερα οι διαταραχές που συνδέονται με τη διάθεση, το άγχος και την κατανάλωση φαγητού.

Σε νέα μεγάλης κλίμακας έρευνα σε 700.000 μαθητές τρίτης γυμνασίου από 860 σχολεία στη Φινλανδία, ερευνητές αξιολόγησαν την εξάπλωση ψυχικών διαταραχών σε κοινωνικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν στις σχολικές αίθουσες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Jama Psychiatry, αποκάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των συμμαθητών που διαγνώστηκαν με ψυχική διαταραχή τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να λάβει κάποιος διάγνωση ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή του.

Ο Christian Hakulinen του University of Helsinki, δήλωσε ότι η σχέση που παρατηρήθηκε ήταν η ισχυρότερη το πρώτο έτος παρακολούθησης στην έρευνα. Αυτή δεν μπορούσε να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες που συνδέονταν με τους γονείς, το σχολείο και τον τόπο διαμονής. Η σχέση ήταν πιο εμφανής στην περίπτωση των διαταραχών άγχους, διάθεσης και στις διατροφικές διαταραχές.

Όμως η έρευνα δεν εξέτασε τον μηχανισμό μέσω του οποίου ψυχικές διαταραχές μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση στις διαγνώσεις μεταξύ των συνομηλίκων θα μπορούσε να οφείλεται στη φυσιολογικοποίηση της αναζήτησης διάγνωσης και θεραπείας. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν βοήθεια αυτό γίνεται πιο σύνηθες και αποδεκτό οδηγώντας σε περισσότερες διαγνώσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλλουν στην έγκαιρη πρόσληψη και πρόληψη ψυχικών διαταραχών στο στάδιο της εφηβείας. Τονίζουν ότι η σχέση που ανέδειξε η έρευνα δεν είναι απαραίτητα αιτιατή.

Πηγές:
Jama Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ιπποκράτειο": Έλεγχος ανθεκτικής υπέρτασης με νεφρική απονεύρωση - Μελέτη και για το στρες
Ειδικευόμενοι νοσοκομείου Μυτιλήνης: Επικίνδυνες εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού
Η Αιματολογική Μονάδα του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο