Στις 23 Μαΐου 2024 το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ), συντονιστικός φορέας του Ελληνικού Δικτύου Κλινικής Έρευνας GRECRIN φιλοξένησε τη Διεθνή Ημέρα Κλινικών Δοκιμών (ICTD) 2024 της Ευρωπαϊκής Υποδομής Κλινικής Έρευνας ECRIN.

Καθώς η επανάσταση των δεδομένων έχει καθοριστική σημασία για όλες τις πτυχές της κλινικής έρευνας, η ICTD 2024 επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις, τα οφέλη και τις προκλήσεις της εποχής των δεδομένων και της τεχνολογίας, καλύπτοντας μεταξύ άλλων, ζητήματα που κυμαίνονται από την ενσωμάτωση των νέων τεχνικών πόρων, την ηλεκτρονική υγεία, την επιστήμη δεδομένων, τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και τη συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου και της φαρμακοβιομηχανίας.

Στα πλαίσια αυτά, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση εκτυλίχθηκε γύρω από το πολυαναμενόμενο Ευρωπαικό κανονιστικό πλαίσιο του Ευρωπαικού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space). Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες δευτερογενούς αξιοποίησης δεδομένων υγείας για σκοπούς κλινικής έρευνας αξιοποιώντας νέα τεχνικά παραδείγματα που σχετίζονται με την Επιστήμη Δεδομένων (Data Science). Τέλος, συζητήθηκαν τα πιθανά οφέλη και οι προκλήσεις της αξιοποίησης νέων εργαλείων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) καθώς επίσης και οι αναδυόμενες προκλήσεις που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Ιατρικές Συσκευές (Medical Device Regulation).

Στην εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία της εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό η Δρ Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, συμμετείχαν κορυφαίοι ερευνητές από την Ελλάδα και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών και της βιομηχανίας οι οποίοι αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συστηματικού διαλόγου με σκοπό την αναβάθμιση της κλινικής έρευνας προς όφελος των πολιτών, της επιστήμης και της οικονομίας.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία
EUDA: ο νέος Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]