Ένα κρανίο ηλικίας 4.000 ετών προσφέρει στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Μικροσκοπική παρατήρηση του κρανίου αποκάλυψε 30 περίπου κακώσεις διασκορπισμένες στην επιφάνειά του που είναι συμβατές με καρκίνο, ανέφεραν ερευνητές.

Έκπληκτοι οι ερευνητές εντόπισαν σημάδια από τομές γύρω από τις κακώσεις, που πιθανόν έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο όπως ένα ιατρικό εργαλείο.

Η Tatiana Tondini, του University of Tubingen, δήλωσε ότι όταν οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά τα σημάδια από τις τομές στο μικροσκόπιο, εξεπλάγησαν.

Ο Dr. Albert Isidro, του University Hospital Sagrat Cor, δήλωσέ ότι φαίνεται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν κάποιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις, που σχετίζονταν με την παρουσία καρκινικών κυττάρων, αποδεικνύοντας ότι η ιατρική τους πραγματοποιούσε επίσης πειραματικές θεραπείες ή ιατρικές έρευνες σε σχέση με τον καρκίνο.

Tο κρανίο ανήκε σε άντρα 30-35 ετών όταν πέθανε. Χρονολογείται από το 2687 και 2345 πΧ, και βρίσκεται τώρα σε συλλογή στο University of Cambridge.

Ειδικοί ήδη γνώριζαν από αρχαία κείμενα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν επιδέξιοι στην ιατρική.

Για παράδειγμα, μπορούσαν να εντοπίσουν, να περιγράψουν και να αντιμετωπίσουν νόσους, να τοποθετούν προσθετικά μέλη και να σφραγίζουν δόντια.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine, έδειξε ότι οι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν ακόμα και να μάθουν καθώς και να αντιμετωπίζουν πολύπλοκες νόσους όπως ο καρκίνος, σημείωσαν ερευνητές.

Ο παλαιοντολόγος Edgard Camarós, δήλωσε ότι το εύρημα είναι μοναδική απόδειξη του πώς η ιατρική στην αρχαία Αίγυπτο θα μπορούσε να έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ή να ερευνήσει τον καρκίνο, περισσότερα από 4.000 χρόνια πριν.

Aλλο κρανίο, μιας γυναίκας μεγαλύτερης από 50 ετών που χρονολογείται από το 663 – 343 π.Χ, επίσης είχε μεγάλη κάκωση, συμβατή με καρκινικό όγκο.

Το κρανίο της γυναίκας επίσης είχε 2 κακώσεις  που είχαν ιαθεί, από τραύματα όπως ένα που πιθανόν προκλήθηκε από βίαιο περιστατικό με αιχμηρό όπλο.

Οι αλλοιώσεις, που είχαν ιαθεί, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι γυναίκες λάμβαναν κάποιου είδους ιατρική αγωγή και επιβίωσαν από τις πληγές τους, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Photo: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid-19: Η χρήση κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης [μελέτη]
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
Σε ποιες χώρες καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ [μελέτη]