Ερευνα του Baylor College of Medicine, έδειξε ότι νέα θεραπεία μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε ανθρώπους με μικτή υπερλιπιδαιμία.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, δείχνουν πώς το φάρμακο plozasiran δρα στοχεύοντας το ApoC3,  που είναι σημαντικός ρυθμιστής των σωματιδίων λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν υπολείμματα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης έναντι ολικών επιπέδων χοληστερόλης.

Η Christie Ballantyne, δήλωσε ότι αν και οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης- ιδιαίτερα της LDL- υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που έχουν επίμονα υψηλά τριγλυκερίδια.

Γενετικές ποικιλομορφίες σε συγκεκριμένα γονίδια έχει φανεί πως αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και ο εντοπισμός τους έχει οδηγήσει σε νέους στόχους και θεραπείες όπως το φάρμακο που μελετάται στην τρέχουσα δοκιμή, το plozasiran.

Το Plozasiran στοχεύει συγκεκριμένα μόρια RNA στο σώμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του APOC3, σημαντικού ρυθμιστή του μεταβολισμού της λιποπρωτείνης, πλούσιας σε τριγλυκερίδια.

Υψηλά επίπεδα APOC3, επιβραδύνουν τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων και με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 324 συμμετέχοντες στη δοκιμή MUIR Trial, για 48 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε plozasiran είτε  placebo. Μεταξύ όσων έλαβαν το φάρμακο, υποομάδες έλαβαν διαφορετικές δόσεις.

Στις 24 εβδομάδες, όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και άλλα αθηρογόνα λιπίδια και λιποπρωτείνες που διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των 48 εβδομάδων.

Η Ballantyne, δήλωσε ότι πρόκειται για δοκιμή φάσης ΙΙ. Οι ερευνητές εστίασαν στην εύρεση της πιο αποτελεσματικής δόσης. Υψηλότερες επηρέαζαν τα επίπεδα γλυκόζης σε ορισμένους συμμετέχοντες, αλλά κατάφεραν να βρουν τις σωστές ποσότητες με αποτελεσματικότητα στα τριγλυκερίδια και άλλα λιπίδια, με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Aλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι έως 36 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση, η επίδραση του φαρμάκου ήταν ακόμα εμφανής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και περισσότερες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ χρειάζονται πριν είναι έτοιμη θεραπεία για χρήση από το κοινό, δήλωσε η Ballantyne.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]