Δυνατότητα πρόσληψης κάθε είδους προσωπικού στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ με μπλοκάκι, παρέχεται με διάταξη στον νόμο 5111/24 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πρόκειται για ομολογία αποτυχίας της πολιτικής στελέχωσης του ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρονται τα εξής:

Δυνατότητα πρόσληψης με δελτίο παροχής υπηρεσιών για γιατρούς έχουν εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις και για  λοιπό προσωπικό. Και όμως ελάχιστοι  ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και έρχονται  στα νοσοκομεία.

Ως εκ τούτου το μέτρο των προσλήψεων με μπλοκάκια δεν θα αποδώσει, αφού δεν θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι και ταυτόχρονα  ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις.

Επίσης με το άρθρο 38 στον ίδιο νόμο τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μπορούν να στελεχωθούν με σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ οι οποίοι μπορεί και να μην διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης Β΄ κατηγορίας και να εκτελούν υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου.

Μετά τους ένστολους οι οποίοι στελεχώνουν ασθενοφόρα, καθώς επίσης και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων Υγείας, έχουμε τώρα τους εκπαιδευόμενους σπουδαστές των ΙΕΚ ΕΚΑΒ να εκτελούν διακομιδές. Υποβαθμίζεται η ποιότητα της προνοσοκομειακής περίθαλψης, αυξάνεται η επικινδυνότητα των διακομιδών εκτάκτων περιστατικών.

Μέχρι να εκπαιδευθεί, να εξειδικευτεί αυτό το προσωπικό θα φύγει.

Μόνιμο προσωπικό θέλουμε στο  ΕΣΥ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χορήγηση κινήτρων.

Ζητάμε να αποσυρθούν οι εν λόγω διατάξεις, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό πληρώματα ασθενοφόρων για να εκτελούν αποκλειστικά και μόνο τις διακομιδές με ασφαλή κάλυψη όλης της χώρας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρομποτική χειρουργική για  διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για αγχώδη άτομα άνω των 50 ετών [μελέτη]