Το να είναι κάποιος πατέρας, φαίνεται να τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή καρδιακή υγεία μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι πατέρες έτειναν να έχουν χειρότερη καρδιακή υγεία σε σχέση με άντρες χωρίς παιδιά με βάση παράγοντες όπως διατροφή, άσκηση, κάπνισμα, βάρος, πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.800 αντρών, 45-84 ετών.

Ο Dr. John James Parker, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δηλωσε ότι οι αλλαγές  στην υγεία της καρδιάς που εντοπίστηκαν υποδεικνύουν ότι οι πρόσθετες ευθύνες και το στρες μετάβασης στην πατρότητα καθιστούν δύσκολο για τους άντρες να διατηρούν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Aν και οι πατέρες είχαν χειρότερη καρδιακή υγεία, η μελέτη έδειξε επίσης ότι είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου έναντι ανθρώπων χωρίς παιδιά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οτι οι πατέρες έχουν καλύτερο υποστηρικτικό δίκτυο και κοινωνούς δεσμούς, που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πατέρες είχαν χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης, επομένως η ψυχική υγεία πιθανόν συμβάλλει στα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας- προσαρμοσμένα για ηλικία- των αντρών που είχαν παιδιά.

Αντρες που έγιναν πατέρες νωρίτερα, στην ηλικία των 25 ή και νωρίτερα, έτειναν να έχουν χειρότερη καρδιακή υγεία και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο AJPM Focus.

Πηγές:
AJPM Focus.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]