Η τεστοστερόνη φαίνεται προστατευτική έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άντρες υπέρβαρους ή παχύσαρκους και κάτω των 65 ετών, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο ENDO 2024.

Ο Mahesh Umapathysivam, του University of Adelaide, δήλωσε ότι η χαμηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης στο αίμα είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και τα υψηλά επίπεδα φαίνονται προστατευτικά έναντι διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της ομάδας, MAILES Cohort, αντρών 35-85 ετών που ζουν στην Αδελαίδα.

Η έρευνα περιέλαβε 1.315 άντρες χωρίς διαβήτη, καρκίνο ή αγωγή με τεστοστερόνη στην έναρξη. Μετά από 5 χρόνια, 110 είχαν εμφανίσει διαβήτη (8,4%).

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, η περίμετρος μέσης, μετρήσεις σακχάρου, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση και χρήση φαρμάκων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγκέντρωση τεστοστερόνης στο αίμα συνδεόταν με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ανακάλυψαν ότι σε άντρες κάτω των 65 ετών, όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο τεστοστερόνης τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο Umapathysivam δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει οτι υψηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, δεν υπήρχε εντοπίσημη επίδραση της τεστοστερόνης στο αίμα στον κίνδυνο διαβήτη σε άντρες άνω των 65 ετών.

Ο Umapathysivam πρόσθεσε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του αλκοόλ βοηθούν να διατηρείται η τεστοστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα στους περισσότερους άντρες και επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''