Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αμφιβληστροειδής σε ασθενείς με σχιζοφρένεια διαφέρει από αυτόν των υγιών ανθρώπων.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν ψυχιάτρους να αναγνωρίζουν ποιος θα έχει ιδιαίτερα σοβαρή νόσηση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Biological Psychiatry.
Από εξελικτική σκοπιά, ο αμφιβληστροειδής είναι παρακλάδι του εγκεφάλου και μοιράζεται την ίδια γενετική.
Σε νόσους όπως η σχιζοφρένεια, που χαρακτηρίζεται από γενετικές αλλαγές, ο αμφιβληστροειδής είναι εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική για να μελετήσουν ερευνητές το ΚΝΣ.
Ο Emanuel Boudriot του Max Planck Institute of Psychiatry, εξέτασε τον αμφιβληστροειδή 230 ασθενών και υγιών συμμετεχόντων.
Κατέγραψε τα στρώματα του αμφιβληστροειδούς με χρήση OCT και μέτρησε τα ηλεκτρικά σήματα των νευρώνων.
Ο Florian Raabe, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένα στρώματα του αμφιβληστροειδή ήταν σημαντικά πιο λεπτά σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και τα ηλεκτροφυσιολογικά σήματα ήταν σημαντικά αλλαγμένα.
Για πρώτη φορά, μπόρεσαν ερευνητές να δείξουν ότι οι αλλαγές στον αμφιβληστροειδή ήταν ιδιαίτερα τονισμένες σε πιο σοβαρά νοσούντες και σε ασθενείς με υψηλότερο φορτίο από γενετικούς παράγοντες κινδύνου.
Ο συσχετισμός υποδεικνύει ότι οι αλλαγές του αμφιβληστροειδή προκαλούνται από τη νόσο καθαυτή και όχι μόνο από άλλους παράγοντες όπως κάπνισμα, παχυσαρκία ή διαβήτη.
Μελλοντικά η μέτρηση του αμφιβληστροειδούς στη διάγνωση θα μπορούσε να βοηθά ψυχιάτρους να προβλέπουν ποιοι ασθενείς έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση.
Πηγές:
Biological Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε