Η χειρουργική του όγκου στον εγκέφαλο είναι δουλειά ακριβείας και περιλαμβάνει συνεχή ζύγιση του πού τελειώνει ο όγκος και πού αρχίζει ο υγιής ιστός.

Περισσότερο από ό,τι σε άλλα όργανα, η αφαίρεση υπερβολικά μεγάλου όγκου μπορεί να επηρεάσει κεντρικές διεργασίες, όπως η ικανότητα ομιλίας ή κίνησης.

Νευροχειρούργοι από τη Βιέννη άρχισαν πρόσφατα να ερευνούν ένα ψηφιακό σύστημα προσδιορισμού ιστού που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση εκτιμήσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης σε λίγα μόλις λεπτά.

Η πρόσβαση στο σύστημα μπορεί να γίνει απευθείας στο χειρουργείο και τα δείγματα ιστού που λαμβάνονται μπορούν να αναλυθούν.

"Με την προηγούμενη συνήθη μέθοδο, το δείγμα έπρεπε να μεταφερθεί από το χειρουργείο στο νευροπαθολογικό τμήμα, όπου οι τομές των ιστών προετοιμάζονταν, χρωματίζονταν και αναλύονταν με το χέρι.

Αυτό διαρκεί περίπου μισή ώρα κατά μέσο όρο", λέει ο Georg Widhalm από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης.

"Με τη νέα αυτή τεχνολογία, μέσα σε λίγα λεπτά είναι διαθέσιμη μια ψηφιακή τομή ιστού, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αναλυθεί εικονικά από τους νευροπαθολόγους", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Lisa Körner, η οποία εργάζεται επίσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με επικεφαλής τον Karl Rössler.

Εκεί διεξάγεται επίσης έρευνα για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει μια πρώτη εκτίμηση για το αν πρόκειται ακόμη για καρκινικό ιστό ή για ήδη υγιή εγκεφαλικό ιστό και το οποίο αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, υπό την καθοδήγηση ερευνητών με επικεφαλής τον Todd Hollon από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (ΗΠΑ).

Οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τέτοιων συστημάτων ώστε να αναγνωρίζουν ανεξάρτητα και με μεγάλη πιθανότητα σημαντικά χαρακτηριστικά του όγκου. Όσο περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμα, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες μεθόδους, τόσο πιο ακριβείς θα είναι στο μέλλον.

Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι ΤΝ μπορούν να υποστηρίξουν μόνο τη διάγνωση.

Η τελική απόφαση σχετικά με το τι αντιμετωπίζει ο ασθενής παραμένει ευθύνη των ειδικών, τόνισαν οι γιατροί.

Η μηχανική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση χρησιμοποιείται ως "προσθήκη και βοήθημα" προκειμένου να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία
EUDA: ο νέος Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]