Αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής βιονικού ματιού, δεύτερης γενιάς, από την Αυστραλία, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη λειτουργική όραση 4 ανθρώπων, στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην ποιότητα ζωής τους σε διάστημα άνω των 2,5 ετών.

Tα ευρήματα προστίθενται σε ενδιάμεσα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το βιονικό μάτι της εταιρείας Bionic Vision Technologies παρείχε γρήγορη βελτίωση σε 4 ασθενής με τύφλωση που προήλθε από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Tο βιονικό μάτι περιλαμβάνει σειρά ηλεκτροδίων και τοποθετείται χειρουργικά πίσω από το μάτι. Τα ηλεκτρόδια λαμβάνουν σήματα από video camera που βρίσκεται πάνω σε γυαλιά, που διεγείρει τον αμφιβληστροειδή.

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες από τη στιγμή που υποβλήθηκαν στην εγχείρηση, το 2018, έως το 2021. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συσκευή είναι σταθερή και διαρκής μακροπρόθεσμα-παραμένει στη θέση της, πίσω από τον αμφιβληστροειδή χωρίς επιπλοκές και ακόμα έχει το 97% των ηλεκτροδίων εν λειτουργία 2,76 χρόνια μετά την πρώτη εμφύτευση.

Η Penny Allen, δήλωσε ότι οι ασθενείς είχαν σημαντική βελτίωση στην πλοήγησή τους, στην κινητικότητα και στην ικανότητα εντοπισμού αντικειμένων-σε κλινικές δοκιμές, στο σπίτι και στην κοινότητα.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το βιονικό μάτι συμπλήρωνε το μπαστούνι και τη χρήση σκύλων οδηγών και παρείχε ασφαλή πλοήγηση γύρω από ανθρώπους και εμπόδια. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν τον/την σύζυγό τους σε μια καφετέρια και να εντοπίζουν ανθρώπους που κινούνταν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

Η ομάδα του Bionic Vision Technologies συνεχίζει να τελειοποιεί τις ικανότητες επεξεργασίας όρασης, τη χρηστικότητα και τα wearables του συστήματος βιονικού ματιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Ophthalmology Science.

Πηγές:
Ophthalmology Science, Anna Carlile, Centre for Eye Research Australia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών