Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών (VSV) στην Αυστρία υποστηρίζει 86 άτομα που έχουν υποβάλει αγωγή κατά της Philips και της θυγατρικής της Respironics.

Οι καταγγέλλοντες πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια τη νύχτα και είχαν λάβει αναπνευστήρες Respironics ως δανεικούς από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες.

Αυτοί φέρονται να ήταν ελαττωματικοί και, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, η Philips γνώριζε το γεγονός αυτό τουλάχιστον από το 2015, αλλά δεν έκανε τίποτα γι' αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με την VSV, οι συσκευές για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας περιέχουν ελαττωματικό αφρό που αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου - υπάρχει κίνδυνος οι χρήστες να καταπιούν ή να εισπνεύσουν μικρά μέρη.

Η Philips εξέδωσε σχετική προειδοποίηση μόλις το καλοκαίρι του 2021, επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μπορεί επίσης να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Η Respironics είναι θυγατρική της Philips στις ΗΠΑ, η οποία εισήγαγε αυτές τις συσκευές στην ΕΕ.

"Η Philips άφησε τότε τους ασθενείς στα κρύα του λουτρού", δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του VSV, Daniela Holzinger.

"Οι συσκευές αντικαταστάθηκαν με διαταγμό. Αυτό και μόνο έθεσε τους ασθενείς υπό τεράστια ψυχολογική πίεση: μπορούσαν είτε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή και να διακινδυνεύσουν βλάβη στην υγεία τους είτε να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν και να διακινδυνεύσουν και πάλι βλάβη στην υγεία τους".

Μεταξύ των χρηστών, υπάρχουν "πολλοί που έχουν ήδη τα πρώτα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, άσθμα, φλεγμονές στους πνεύμονες και ακόμη και πιθανή σύνδεση με καρκίνο και επομένως δικαίως διεκδικούν αποζημίωση από τη Philips".

Η εταιρεία δεν συνεργάζεται στη δικαστική διαδικασία, για παράδειγμα δεν παρέχει τα δελτία δεδομένων ασφαλείας με τη σύνθεση του αφρού.

Σύμφωνα με τη VSV, οι πληροφορίες αυτές θα ήταν σημαντικές για τη θεραπεία των ασθενειών, αλλά η Philips τις έχει δηλώσει ως "εμπορικό απόρρητο".

"Ελπίζουμε ότι η Εισαγγελία Οικονομικών Υποθέσεων και Διαφθοράς (WKStA) θα δει τώρα μια πρώτη υποψία για ποινικά αδικήματα και θα ξεκινήσει έρευνες κατά της Philips", δήλωσε η Holzinger.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών