Η υιοθέτηση της διατροφής πλανητικής υγείας ενδεχομένως μπορεί να παρατείνει την παραμονή στη γη.

Αυτή η διατροφή εστιάζει σε ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές και επιτρέπει μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών. Εχει επίσης χαμηλότερη επίπτωση στο περιβάλλον, οδηγώντας σε λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λιγότερη χρήση γης.

Νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ακολουθούν στενά αυτό το διατροφικό πλάνο έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε σημαντική αιτία όπως καρκίνο, καρδιόπαθεια και πνευμονοπάθεια.

Οι ερευνητές εντόπισαν τη σχέση  μετά από επισκόπηση διατροφικών ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από 200.000 ενήλικες.

Ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι την είχαν υιοθετήσει περισσότερο είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση στο περιβάλλον με 29% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, 21% μικρότερες ανάγκες για λιπάσματα και 51% χαμηλότερη χρήση γης.

Ερευνητής προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά οικολογικής καταστροφής και ότι το διατροφικό σύστημα παίζει ρόλο.

Όπως δήλωσε, η μετατόπιση του πώς τρώμε μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και ό,τι είναι  πιο υγιεινό για τον πλανήτη είναι και για τον άνθρωπο.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυϊκή αδυναμία: Ποιες είναι οι συνέπειες
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά