Η Αθήνα είναι "πρωταθλήτρια" Ευρώπης στις εκπομπές ενός πολύ επικίνδυνου για την υγεία ατμοσφαιρικού ρύπου. Πρόκειται για το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο εκλύεται κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ενώ μπορεί να εντοπιστεί και σε εσωτερικούς χώρους από την καύση ξύλου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που περιλαμβάνονται σε σημερινή έκθεση, η Αθήνα κατείχε τον Μάιο τη χειρότερη θέση μεταξύ 26 πρωτευουσών σε εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, με 36,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται πως η ελληνική πρωτεύουσα έχει σχεδόν τριπλάσιες εκπομπές από το Ταλίν της Εσθονίας (μόλις 11,3 μικρογραμμάρια) και διπλάσιες από το Λουξεμβούργο (13,3). Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Εκπομπές διοξειδίου του αζώτου τον Μάιο (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) 

Αθήνα  36,3
Βουκουρέστι 33,3
Δουβλίνο 28,7

Ζάγκρεμπ

27,4
Βρυξέλλες 21,6
Βαρσοβία 21,6
Βίλνιους 21
Παρίσι 20,5
Ρίγα 19,4
Άμστερνταμ 18,7
Πράγα 17,4
Βουδαπέστη 16,8
Σόφια 16,6
Μαδρίτη 15,2
Όσλο 14,9
Λουμπλιάνα 14,7
Λευκωσία 14,6
Ελσίνκι 14,5
Λισαβόνα  14,1
Στοκχόλμη 13,9
Κοπεγχάγη 13,7
Λουξεμβούργο 13,3
Βερολίνο 12,9
Βιέννη 12,8
Μπρατισλάβα 11,4
Ταλίν 11,3

Τι είναι

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το διοξείδιο του αζώτου (NO2), είναι ένας αέριος ατμοσφαιρικός ρύπος που αποτελείται από άζωτο και οξυγόνο.

Σχηματίζεται όταν τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή το ντίζελ καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί, επίσης, να σχηματιστεί σε εσωτερικούς χώρους όταν καίγονται καύσιμα όπως ξύλο ή αέριο.

Το διοξείδιο του αζώτου και άλλα οξείδια του αζώτου στον εξωτερικό αέρα συμβάλλουν στη ρύπανση των σωματιδίων και στις χημικές αντιδράσεις που παράγουν το όζον.

Προκαλεί μια σειρά επιβλαβών επιδράσεων στους πνεύμονες, όπως: αυξημένη φλεγμονή των αεραγωγών, βήχα και συριγμό, μειωμένη πνευμονική λειτουργία, κρίσεις άσθματος και μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η έκθεση στον συγκεκριμένο ρύπο θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει άσθμα στα παιδιά.

Μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών του 2022 έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, καθώς και τα αυξημένα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου, συσχετίστηκαν ισχυρά με καρδιακές και πνευμονικές βλάβες, επηρέασαν τα αποτελέσματα εγκυμοσύνης και της κύησης και πιθανώς σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής και νευρολογικής βλάβης, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο.

Ομάδες κινδύνου

Ολόκληρος ο πληθυσμός κινδυνεύει από τις επιπτώσεις της ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου, αλλά όσοι ζουν κοντά στις πηγές εκπομπών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι: έγκυες, βρέφη, παιδιά και έφηβοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος του πνεύμονα, καπνιστές και άτομα με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όριο συναγερμού και οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου είναι τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, μετρούμενο επί τρεις συνεχόμενες ώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία
EUDA: ο νέος Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]