Η ισχυρή και σταθερή βασική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 απαιτεί τουλάχιστον τρεις επαφές με τα συστατικά του παθογόνου μέσω εμβολιασμού ή με το ίδιο το παθογόνο μέσω μόλυνσης. Τουλάχιστον μία από αυτές τις επαφές θα πρέπει να είναι μέσω εμβολιασμού.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα εργασίας της κοινοπραξίας εμβολίων Corona "CoVaKo" των 6 πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Βαυαρίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση "Journal of Medical Virology"

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τη συγκέντρωση των αντισωμάτων και τη δύναμη πρόσδεσης των αντισωμάτων στον ιό, τη λεγόμενη avidity, καθώς και την κυτταρική ανοσολογική απόκριση. Η ομάδα των διπλά εμβολιασμένων ατόμων με διαρκή λοίμωξη συγκρίθηκε με τα τριπλά εμβολιασμένα άτομα, τα απλά εμβολιασμένα άτομα με διαρκή λοίμωξη και τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί.

Επιπλέον, διερευνήθηκε ο ρόλος των εποχιακών κορονοϊών, οι οποίοι εμφανίζονται τακτικά σε ορισμένες περιόδους του έτους και συνήθως προκαλούν ήπιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως κρυολογήματα, στην ειδική ανοσολογική απόκριση SARS-CoV-2.

Διαπιστώθηκε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν καθυστερημένη εμβολιαστική αντίδραση και ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας μη κατευθυνόμενη φλεγμονώδη αντίδραση μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα.

Τα ειδικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G που στρέφονται κατά της πρωτεΐνης spike του ιού SARS-CoV-2 μειώθηκαν σε όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια 24 εβδομάδων.

Ωστόσο, η μείωση αυτών των αντισωμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους μη εμβολιασμένους και στους μονοεμβολιασμένους με λοίμωξη που είχε ξεσπάσει από ό,τι στους δύο φορές εμβολιασμένους με λοίμωξη που είχε ξεσπάσει και από ό,τι στους τρεις φορές εμβολιασμένους.

Η Martina Prelog, ανοσολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Würzburg και τελευταία συγγραφέας της μελέτης, συνιστά 3 επαφές με την πρωτεΐνη spike για μια ισχυρή και σταθερή χυμική και κυτταρική ανοσολογική απόκριση, κατά προτίμηση ως συνδυασμό 2 εμβολιασμών και μιας λοίμωξης που έχει ξεσπάσει, υβριδική ανοσία, ή με τη μορφή 3 εμβολιασμών.

"Τρεις επαφές με τα συστατικά του παθογόνου SARS-CoV-2 οδηγούν σε υψηλής ποιότητας βασική ανοσία σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, η οποία συνήθως προστατεύει από σοβαρές πορείες CοViD-19 και διαρκεί για τουλάχιστον 12 μήνες με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες έρευνες", δήλωσε η ίδια.

Η ειδικός συστήνει έναν πρόσθετο ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό με προσαρμοσμένο εμβόλιο για χρόνια πάσχοντες και για όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Πηγές:
Journal of Medical Virology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών