Για άλλη μια φορά, ένας άνδρας που είχε μολυνθεί από τον ιό HIV θεραπεύθηκε μετά από αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και είναι πλέον απαλλαγμένος από τον ιό για 6 χρόνια χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, ο "2ος ασθενής του Βερολίνου" δεν έλαβε βλαστικά κύτταρα από δότη που είχε ανοσία στον HIV.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από τους Christian Gaebler και Olaf Penack από το Νοσοκομέιο "Charité" την επόμενη εβδομάδα στο Συνέδριο για τον HIV- AIDS στο Μόναχο.
Μέχρι στιγμής, 5 άτομα έχουν θεραπευτεί από τον ιό HIV.
Όλοι τους είχαν λάβει δωρεά βλαστικών κυττάρων με ομόζυγη μετάλλαξη CCR5Δ32.
Αυτό σημαίνει ότι λείπει η θέση πρόσδεσης στον υποδοχέα CCR5, μέσω της οποίας ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) εισέρχεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επομένως, περίπου το 1% των ατόμων με αυτή τη μετάλλαξη και στα δύο αλληλόμορφα είναι πρακτικά ανθεκτικά στον HIV.
"Μπορεί να έχουμε υπερεκτιμήσει την επίδραση της μετάλλαξης CCR5", δήλωσε ο Gaebler, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας του Charité και του Ινστιτούτου Υγείας του Βερολίνου στο Charité (BIH).
Ο δότης των βλαστικών κυττάρων του δεύτερου ασθενούς του Βερολίνου είχε ετερόλογη μετάλλαξη CCR5 και επομένως δεν είχε ανοσία στον HIV.
Περίπου το 15% του πληθυσμού φέρει μια τέτοια ετερόλογη μετάλλαξη. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων οδήγησε σε ίαση σε αυτή την περίπτωση, ενώ ο ιός πολλαπλασιάστηκε σε ανάλογες περιπτώσεις.
Οι ειδικοί στο Charité υποθέτουν διάφορους λόγους για τη θεραπευτική επιτυχία.
Μια πιθανότητα είναι η ταχύτητα με την οποία αντικαταστάθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων: "Στον δεύτερο ασθενή του Βερολίνου, αυτό ολοκληρώθηκε συγκριτικά γρήγορα, σε λιγότερο από 30 ημέρες", λέει ο Gaebler.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]