Στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα απογευματινά χειρουργεία και στις αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας περιέγραψε το εγχείρημα του "Άγιου Σάββα", λέγοντας πως "δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο Κέντρο καρκίνου στον Άγιο Σάββα, που θα γίνει το πρώτο στη χώρα μας και θα αποτελέσει την πυξίδα για τα υπόλοιπα".

Τόνισε επίσης, πως "έχουμε μια πολύ καλή αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα φάρμακα. Αυτό μπορούμε να το μετρήσουμε κιόλας. Η χώρα μας είναι 8η στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Όσο για το αν χρειάζονται άλλα αντικαρκινικά νοσοκομεία, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι "έχουμε κάποιο χρόνο αναμονής στις ακτινοθεραπείες. Έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και μειώθηκε είτε γιατί μπήκαν νέα μηχανήματα ακτινοθεραπείας και γιατί δώσαμε την πρόσβαση και στον ιδιωτικό τομέα χωρίς κόστος για τους ασθενείς. Θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια άλλα 7 μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Δημιουργούμε το Ογκολογικό Κέντρο στη Λαμία. Δημιουργούμε το Ογκολογικό Κέντρο στη Σωτηρία. Αυτά είναι τα 4 μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Υπάρχουν και άλλα που θα μπουν στη χώρα έτσι ώστε να κατέβουμε σε πάρα πολύ καλούς χρόνους. Θα ξεπεράσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα είμαστε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης".

Αναμονές

Σχετικά με τις αλλαγές στις αναμονές στις εφημερίες ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: "Θα αρχίσουμε να χτίζουμε αλλαγές σε αυτό το σύστημα που υπάρχει τώρα, έτσι ώστε σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα να φτάσουμε σε μια πολύ σημαντική βελτίωση".

Τόνισε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή ανακαινίζουν όλους σχεδόν τους χώρους των επειγόντων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αυτό όμως δυσκολεύει τις αλλαγές.

Πιο αναλυτικά εξήγησε πως: "Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ότι θα έχουμε κάποιες αλλαγές στις ομάδες που εφημερεύουν. Θα έχουμε επίσης 500 τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία της χώρας και οι περισσότεροι θα είναι στα μεγάλα νοσοκομεία. Θα υπάρχει ένα ψηφιακό σύστημα που θα επιτρέψει και στους γιατρούς και σε εμάς να παίρνουμε πληροφορία έτσι ώστε να μπορούμε να συντονίζουμε την εφημερία, για να περάσουμε όταν θα έχουμε και τα κατασκευαστικά, σε μεγαλύτερες αλλαγές στην εφημερία".

Υπενθύμισε πως ένα περιστατικό στα επείγοντα μπορεί να μην έχει καθόλου αναμονή αν είναι βαρύ.

Απογευματινά χειρουργεία

Για τα απογευματινά χειρουργεία, ανέφερε πως "εμείς ξεκινήσαμε με τα απογευματινά χειρουργεία που πληρώνει ο κόσμος. Έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μάλιστα καλύτερο από τους στόχους που έχουμε βάλει είναι. Συμμετέχουν 50 νοσοκομεία στη χώρα και κυρίως όμως έχει δημιουργηθεί το σύστημα επιχειρησιακά, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν ευελπιστούμε τον Νοέμβριο. Αν δεν είναι τον Νοέμβριο έχουν μείνει μόνο γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσει τη λίστα. Εφόσον μιλάμε για 30.000 - 40.000 συμπολίτες μας".

Όσο για το που θα δοθεί προτεραιότητα στα δωρεάν απογευματινά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως, "θα ξεκινήσει ακριβώς αντίστροφα το παλαιότερο περιστατικό, θα χειρουργηθεί πρώτο. Έχουμε πλήρη καταγραφή. Έχουμε πλήρη εικόνα που έχουμε την αναμονή".

Κίνητρα στους γιατρούς

"Τις επόμενες μέρες θα βγάλουμε τις θέσεις για τις λεγόμενες άγονες ή δύσκολες περιοχές", είπε ο υφυπουργός και ανέφερε τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς.

"Η προκήρυξη που θα έβγαινε πριν ένα χρόνο και η προκήρυξη που θα βγάλουμε μέσα στον επόμενο μήνα δεν έχει καμία σχέση. Από τότε, έχουμε δυνατότητα ιδιωτικού έργου, δυνατότητα απογευματινών χειρουργείων. Όσον αφορά τους χειρουργούς. Και τα δύο συνδέονται με την ευκαιρία που έχει ο γιατρός να αυξήσει το εισόδημά του και να μην περιορίζεται. Έχουμε εξαπλασιασμό σε κάποιες ειδικότητες στα λεφτά που δίνουμε. Δηλαδή, αν έπαιρνε 100 ευρώ πριν ένα χρόνο, αυτή τη στιγμή θα πάρει 600 ευρώ και έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών", εξήγησε.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε γενικότερα για την κατάσταση και τα κενά στο ΕΣΥ πως, "έχουμε το περισσότερο προσωπικό που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 2009 που έχουμε στοιχεία. Έχουμε προβλήματα σε συγκεκριμένες ειδικότητες και σε συγκεκριμένες περιοχές. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του προσωπικού. Και σας λέω τα στοιχεία είναι 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε