Ένα από τα ερωτήματα που περιβάλλουν την εισαγωγή των εμβολίων κατά της CoViD ήταν κατά πόσο θα είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Μια ερευνητική ομάδα από το Γκρατς της Αυστρίας έδειξε τώρα σε διάφορες δημοσιεύσεις ότι και οι διαβητικοί αναπτύσσουν παρόμοιο επίπεδο αντισωμάτων με άλλα εμβολιασμένα άτομα, αλλά ότι το επίπεδο αυτό πέφτει κάπως πιο γρήγορα.

Όταν εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια, πολλοί άνθρωποι "ρώτησαν αν ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός για τον διαβήτη και αν οι πάσχοντες θα έπρεπε να εμβολιαστούν", ανέφερε ο διαβητολόγος Harald Sourij από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς σε σημερινή ανακοίνωση του Αυστριακού Επιστημονικού Ταμείου FWF.

Το τελευταίο υποστήριξε στη συνέχεια ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη διευκρίνιση αυτών των ερωτημάτων.

Αυτό διερευνήθηκε βάσει μακροχρόνιων παρατηρήσεων, μεταξύ άλλων, των τιμών αίματος 150 διαβητικών που έκαναν ο καθένας από αυτούς τρεις εμβολιασμούς - στη συντριπτική τους πλειονότητα με τα πιο κοινά εμβόλια mRNA.

Εκτός από την ανάπτυξη αντισωμάτων, καταγράφηκαν και συγκρίθηκαν με άλλες ομάδες πληθυσμού ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα κατά τη στιγμή του εμβολιασμού και οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, όπως η υπεργλυκαιμία ή η υπογλυκαιμία.

Μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν επομένως σε συγκρίσιμα επίπεδα με την ομάδα υγιούς ελέγχου που αποτελούνταν από 86 άτομα.

Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα ήταν επίσης ότι τα επίπεδα αυτά μειώθηκαν ταχύτερα κατά μέσο όρο μεταξύ του δεύτερου εμβολιασμού και του "αναμνηστικού" στα άτομα με διαβήτη.

Οι γιατροί συμπεραίνουν από αυτό ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη νόσο να κάνουν δηλαδή τακτικά αναμνηστικούς εμβολιασμούς.

Και αυτό διότι οι μελέτες αποκάλυψαν ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός αυξάνει και πάλι την προστασία από τον εμβολιασμό σε υψηλό επίπεδο. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός αύξησε το επίπεδο των αντισωμάτων - και επομένως και την εμβολιαστική προστασία - σε αυτή την ομάδα σε συγκρίσιμο επίπεδο.

Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές κατά τη σύγκριση διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και το τρέχον επίπεδο γλυκόζης στο αίμα κατά τη στιγμή του εμβολιασμού δεν άλλαξε το επίπεδο αντισωμάτων:

"Αυτό ήταν έκπληξη, καθώς θεωρούσαμε ότι η ανοσολογική απάντηση είναι κάπως ασθενέστερη σε άτομα με διαβήτη και ότι ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα επηρεάζει την αντίδραση στον εμβολιασμό", λέει ο Sourij, ο οποίος συνεχίζει την έρευνά του με τους συναδέλφους του για να ανακαλύψει γιατί ακριβώς η προστασία από τον εμβολιασμό τείνει να μειώνεται ταχύτερα στους διαβητικούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επηρεάζει παγκοσμίως 1 στους 5 ενηλίκους κάτω των 50 ετών 
Ψάξε τον εαυτό σου - Ο καρκίνος των όρχεων προτιμά τους νέους
Ανάκληση παρτίδων αντιψυχωσικού φαρμάκου