Στο έλλειμμα ψηφιακών "εργαλείων" αναφέρθηκε η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης φαρμάκων Νάντια Γκογκοζώτου κατά τη διάρκεια του 7o Healthcare Transformation.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι μια απλή επιτροπή, γνωμοδοτικό όργανο του υπουργού, που αυτή τη στιγμή μέσα από τις συμφωνίες της διαχειρίζεται περισσότερο από τρία δις. της αρχικής φαρμακευτικής δαπάνης, βασιζόμαστε στους φορείς και στις συνεργαζόμενες υπηρεσίες για να πάρουμε στοιχεία. Δεν έχουμε στοιχεία μόνοι μας. Αναγκαζόμαστε να ζητάμε αυτά τα στοιχεία, είτε από τους διαχειριστές των συμφωνιών, τον ΕΟΠΥΥ και την ΕΚΑΠΥ, είτε είναι από άλλους φορείς που θα μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία για να μας βοηθήσουν στην επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας, ειδικά για τα καινοτόμα φάρμακα".
Όπως, είπε, θα ήθελε πάρα πολύ να έχει στοιχεία για κάποια φάρμακα μέχρι να φτάσουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ή και με τα διαπραγματευτικά, "να δούμε πώς κύλησαν διάφορες καταναλώσεις, πώς πήγαν οι εκβάσεις των ασθενειών αυτών, λόγω της φαρμακευτικής χορήγησης".
Σχολίασε χαρακτηριστικά πως "κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να τα βάλουμε και σε συμφωνίες επιμερισμού ρίσκου, όπου θεωρούσαμε ότι μετά από δύο χρόνια θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω και να ελέγξουμε το πώς κύλησε ο συγκεκριμένος ασθενής μετά από 12 μήνες, 18 και 24, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν τα νοσοκομεία τα ίδια να τα επιδείξουν. Είναι πολύ βασικό όταν υπάρχει άπλετη πληροφορία και πάρα πολλά συστήματα σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς που συλλέγονται, αυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν, να αξιολογούνται", υπογράμμισε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχαναγκαστικός έλεγχος του κινητού και "ψηφιακή αποτοξίνωση" [ελληνική έρευνα]
Περιμένει τις προτάσεις
Οι βασικότεροι παίκτες της αμερικανικής αγοράς ασφαλειών Υγείας