Το 37% των γιατρών στη Βιέννη της Αυστρίας πλήττεται τακτικά από βία. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) από τους 1.102 ερωτηθέντες γιατρούς έχουν έρθει αντιμέτωποι με λεκτική βία και το ένα τέταρτο (24%) με ψυχολογική βία στην εργασία τους τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα.
"Το 16% έχει βιώσει σωματική βία", δήλωσε ο Johannes Steinhart, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας Γνώμης του Peter Hajek, η βία προέρχεται πρωτίστως από ασθενείς και δευτερευόντως από τους συγγενείς τους.
Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, τα υπερπλήρη χειρουργεία και νοσοκομεία και οι ελλείψεις προσωπικού αναφέρθηκαν ως οι κύριες αιτίες της επιθετικότητας και της βίας. Το 71% των γιατρών στην Βιέννη που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν μια γενική αύξηση της επιθετικότητας στην κοινωνία.
Το 2% έρχεται αντιμέτωπο με τη βία σχεδόν καθημερινά
Από το 37% που έχει αντιμετωπίσει τη βία τα τελευταία δύο χρόνια, το 27% δήλωσε ότι το βίωσε "επανειλημμένα". Το 8% έρχεται αντιμέτωπο με τη βία στην εργασία "συχνότερα" και το 2% "σχεδόν καθημερινά".
Ιδιαίτερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν εμπειρίες βίας (60%), αλλά περιστατικά συμβαίνουν επίσης επανειλημμένα στα ιατρεία (30%).
Όσοι είναι κάτω των 40 ετών, οι μισθωτοί γιατροί και όσοι εργάζονται στον Σύλλογο Υγείας της Βιέννης πλήττονται περισσότερο από τη βία, εξήγησε ο Hajek.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα υποφέρουν ήδη από ψυχολογική ανασφάλεια (55%). Το 68% θα ήθελε να δει πρόσθετα μέτρα κατά της βίας στο χώρο εργασίας.
Ο ιατρικός σύλλογος ζητά μέτρα
Ο Steinhart, πρόεδρος τόσο του Αυστριακού Ιατρικού Συλλόγου όσο και του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Βιέννης, ανέφερε τα αποτελέσματα "με μεγάλη ανησυχία". Μαζί με τους αντιπροέδρους του στη Βιέννη, Naghme Kamaleyan-Schmied και Natalja Haninger-Vacariu, ζήτησε τουλάχιστον 1.000 πρόσθετες θέσεις στα ταμεία υγείας σε όλη την Αυστρία για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής - μεταξύ άλλων και στα νοσοκομεία, για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για μια επέμβαση.
Οι πολιτικοί πρέπει να αναπτύξουν μέτρα για την εξασφάλιση εργασίας χωρίς βία και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται ειδική προστασία από την εκτελεστική εξουσία, συνέχισε.
Οι νοσοκομειακές αρχές θα πρέπει επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τη βία στον εργασιακό χώρο και να μην υποβαθμίζουν τις επιθέσεις, αλλά αντίθετα να καταγράφουν και να αξιολογούν προσεκτικά κάθε περίπτωση. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουν σεμινάρια αποκλιμάκωσης για να παρέχουν στους γιατρούς εργαλεία για την επίλυση συγκρούσεων.
"Η επιθετικότητα και η βία δεν πρέπει να έχουν θέση στα ιατρεία και τα νοσοκομεία μας", συμφώνησαν τα τρία μέλη του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου της Βιέννης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Καλεί να συγκεντρωθούν $1,5 δισ. για αντιμετώπιση των κρίσεων υγείας
Οι κατάλληλες ασκήσεις για αρθρίτιδα στο ισχίο
Ασφάλιση υγείας: Ενστάσεις από την ΕΑΕΕ στην κυβερνητική τροπολογία