Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν παρόμοια συστατικά με τα κανονικά, μόνο που αντί για ζάχαρη περιέχουν κάποιο υποκατάστατο. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τα αναψυκτικά διαίτης να μην έχουν θερμίδες. Το πιο κοινό υποκατάστατο ζάχαρης που θα βρούμε στα αναψυκτικά διαίτης είναι η ασπαρτάμη, αλλά μπορεί επίσης να βρούμε γλυκαντικά όπως σουκραλόζη και σακχαρίνη. Αυτά είναι όλα εγκεκριμένα γλυκαντικά που έχουν μελετηθεί εκτενώς.
Εκτός από τα γλυκαντικά, τα συστατικά των κανονικών αναψυκτικών και των διαίτης είναι συνήθως τα ίδια. Περιέχουν τα ίδια τεχνητά αρώματα και πρόσθετα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν πρόσφεραν θερμίδες στο ποτό.
Το να πιείτε αναψυκτικά διαίτης αν έχετε την συνήθεια να καταναλώνετε συχνά κανονικά, ή γενικότερα αν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βελτιώσετε κάπως τα επίπεδα ζάχαρης που τρώτε. Αλλά μάλλον δεν θα κάνουν πολύ σημαντική διαφορά. Επειδή τα ίδια τα αναψυκτικά είναι ήδη αρκετά βλαβερά για την υγεία, το όφελος της λιγότερης ζάχαρης μπορεί να γίνεται αμελητέο. Ειδικά αν υπάρχει η σκέψη ότι ένα αναψυκτικό διαίτης δεν έχει θερμίδες, άρα μπορούμε να πιούμε περισσότερα.
Κίνδυνοι από τα αναψυκτικά διαίτης
Μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα
Η αντικατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με διαίτης μπορεί να μειώσει την πρόσληψη σακχάρων που προκαλούν κοιλότητες, αλλά δεν προστατεύει απαραίτητα τη συνολική υγεία των δοντιών. Τα αναψυκτικά διαίτης εξακολουθούν να είναι όξινα και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά οδοντικής διάβρωσης από εκείνους που πίνουν κυρίως νερό.
Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη
Ναι, ακόμα και αν είναι προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Η έρευνα δείχνει ότι και τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον μία φορά αναψυκτικό διαίτης την εβδομάδα είχαν περίπου 70% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης. Η έρευνα δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Η ασπαρτάμη θα μπορούσε να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζοντας έναν εγκεφαλικό υποδοχέα. Μπορεί επίσης να αυξήσει την κορτιζόλη, να διαταράξει τα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον εγκέφαλό σας να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων γλυκύτητας και της πρόσληψης θερμίδων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.
Μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αν και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υπέρτασης των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 9% για κάθε επιπλέον αναψυκτικό διαίτης που έπιναν την ημέρα. Σε μια άλλη μελέτη, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν ελαφρώς υψηλότερος για όσους έπιναν αναψυκτικά διαίτης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τακτικά κανονικά αναψυκτικά. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει αν τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν άμεσα υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Workshop ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία R-SEGA
Δερματικές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο: Πώς σχετίζονται;
Καταγγελία: Τέσσερα σοβαρά περιστατικά χωρίς κρεβάτι νοσηλείας στο "Γ. Γεννηματάς"