Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία από επικίνδυνα βακτήρια στο έντερο, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.
Η μελέτη υπέδειξε ότι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ενός τύπου ωφέλιμων βακτηρίων, γνωστών ως Faecalibacterium, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα πιθανόν θανατηφόρων βακτηρίων όπως το E. Coli.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι δείγματα με υψηλά επίπεδα Faecalibacterium είχαν υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων ουσιών- λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου- που είναι υποπροϊόντα της διάσπασης ινών.
Έρευνες έδειξαν ότι τα μειωμένα επίπεδα αυτού του τύπου βακτηρίων συνδέονται με φλεγμονώδεις παθήσεις στο έντερο ή στο πεπτικό σύστημα.
Ο Alexandre Almeida, του Cambridge University, δήλωσε ότι η μελέτη υπέδειξε ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης πιθανώς βλαβερών βακτηρίων στο έντερο και φαίνεται οτι η επίδραση μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της διατροφής.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν οτι η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία από βλαβερά βακτήρια.
Η έρευνα δεν αποδεικνύει όμως το παραπάνω, καθώς είναι μελέτη παρατήρησης και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων από 65 έρευνες σε 45 χώρες οι ερευνητές ανέλυσαν το βακτηριακό προφίλ 12.238 ανθρώπων και φάνηκε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος ενός ανθρώπου θα μπορούσε να προβλέψει αν το έντερό του ήταν πιθανόν να κατακλύζεται από βλαβερά βακτήρια. Ερευνητής δήλωσε ότι οι ενήλικες χρειάζονται 30 γρ. ίνες την ημέρα, αλλά δεν είναι πρακτικό να μετρά τα γραμμάρια. Το πιο απλό είναι να ακολουθεί 2 κανόνες. Να τρώει δημητριακά 0λικής άλεσης και ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Πηγές:
Nature Microbiology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους στην οικογένεια [μελέτη]
Μηνιγγίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
ΠΦΣ: ''Otp: Μία ταλαιπωρία των ηλικιωμένων που πάσχουν από Διαβήτη χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ''