Σε πρόσφατο άρθρο, στο Scientific Reports, ερευνητές εξέτασαν σε Αμερικανούς ενήλικες τη σχέση μεταξύ πρόληψης λιπαρών οξέων και της πιθανότητας ανάπτυξης νεφρολιθίασης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και μονοακόρεστα και κορεσμένα, μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά.

Η μελέτη εξετάζει τη σχέση μεταξύ πρόσληψης λιπαρών οξέων και εμφάνισης νεφρολιθίασης με στοιχεία της National Health and Nutrition.

Στην έρευνα αναλύθηκαν 30.716 ενήλικες. Το 9,51% είχε ιστορικό νεφρολιθίασης οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους επιλογές.

Άνθρωποι με πέτρες στα νεφρά, γενικά ήταν πιο μεγάλης ηλικίας, άντρες και είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, σωματικής δραστηριότητας και πρόσληψης νερού. Επίσης εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, υπέρτασης, καπνίσματος, ΔΜΣ και πρόσληψης ενέργειας.

Η ανάλυση αποκάλυψε σχετική σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης πολυακόρεστων, μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Σε πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα κάθε καθημερινή/ηυ αύξηση 10 γρ στα κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αύξανε τις πιθανότητες για νεφρολιθίαση κατά 22%, 10%, και 21%, αντίστοιχα.

Αναλύσεις υπο-ομάδων έδειξαν σταθερές θετικές σχέσεις σε διαφορετικές κατηγορίες ηλικίας, φύλου, ΔΜΣ και πιθανής ύπαρξης διαβήτη.

Άνθρωποι με διαβήτη είχαν ισχυρότερη σχέση μεταξύ πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και νεφρολιθίασης, που υποδεικνύει αυξημένη ευαλωτότητα.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε αλλαγές που σχετίζονται με τον διαβήτη στο μεταβολισμό των λιπαρών και στη σύνθεση των ούρων.

Οι σχέσεις για τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα   ποίκιλαν ελαφρά, με τα δεύτερα να έχουν ισχυρότερη επίδραση στους άντρες, πιθανόν λόγω ορμονικών και μεταβολικών διαφορών.

Συγκεκριμένα, λιπαρά οξέα όπως το αραχιδονικό οξύ συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως δοκοσαεξανοϊκό οξύ και εικοσαπενταενοϊκό οξύ τα είχαν θετική προστατευτική επίδραση.

Αυτά τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και άλλα οφέλη υγείας, όπως τη στήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς.

 

Πηγές:
Scientific Reports,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους στην οικογένεια [μελέτη]
Μηνιγγίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
ΠΦΣ: ''Otp: Μία ταλαιπωρία των ηλικιωμένων που πάσχουν από Διαβήτη χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ''