Σε πρόσφατη έρευνα στο Frontiers in Nutrition, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ νερού, τσαγιού και καφέ και επακόλουθης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης αξιολόγησαν πιθανές διαφορές ανάμεσα στα φύλα για τις σχέσεις, με στοιχεία της Biobank.
Η μελέτη περιέλαβε 461.000 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 8,7 χρόνια.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση νερού είχε προστατευτική επίδραση έναντι του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν υψηλότερη κατανάλωση, που γενικά έδειχνε χαμηλότερη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
Αντίθετα, υψηλή κατανάλωση καφέ και τσαγιού (≥6 φλιτζάνια/ημέρα) συνδεόταν με υψηλότερη πιθανότητα για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο.
Οι αρνητικοί συσχετισμοί μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης καφέ/τσαγιού και του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων ήταν ισχυρότεροι στις γυναίκες.
Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετρίασε εν μέρει τα οφέλη της κατανάλωσης νερού παρά τα αναιρούσε πλήρως, ιδιαίτερα σε αυτούς που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες και των τριών ροφημάτων.
Πηγές:
Frontiers in Nutrition,
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)