Από το Νοέμβριο που άρχισαν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία δεν έχει εξοφληθεί ακόμη ούτε ένας μήνας για το προσωπικό που συμμετείχε, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σε κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.
«Έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα 2000 απογευματινά χειρουργεία και από το Νοέμβριο γίνονται δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν προχωράνε όμως, πρώτον, λόγω της εργασιακής εξάντλησης του προσωπικού και ταυτόχρονα έχουν να πληρωθούν από τον Νοέμβριο», είπε.
Πάνω από 35 χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, αν αυτές λειτουργούσαν τα 25.000 χειρουργεία που είναι σε αναμονή θα είχαν τελειώσει σε 4, 5 μήνες. «Στο Παπαγεωργίου έγιναν τα πιο πολλά απογευματινά χειρουργεία από όλη τη χώρα, 1.150 περίπου. Η λίστα αναμονής όμως από 9.000 έχει φτάσει περίπου τις 11.000», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν να καλυφθούν τα προβλήματα που έχουμε στα χειρουργεία όταν έχουμε 400 χειρουργικές αίθουσες κλειστές. Αν λειτουργούσαν με 400 χειρουργικές αίθουσες θα είχαμε ξεμπερδέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θέλει όμως περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό, περισσότερο ιατρικό προσωπικό».
Ο κ.Γιαννάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, διά στόματος και του πρωθυπουργού, για ανάταξη του δημόσιου υγειονομικού συστήματος, με αφορμή την πανδημία, στην οποία απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του.
Όπως είπε, οι περιφερειακές ανισότητες στο σύστημα, αντί να ληφθούν μέτρα για να αμβλυνθούν, οξύνονται περισσότερο. Τα περιφερειακά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα, κυρίως στο παθολογικό και εργαστηριακό τομέα, με αποτέλεσμα να διακομίζουν τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Τα γύρω νοσοκομεία έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και διακομίζουν τα περιστατικά. Στη Δράμα έχουμε μια παθολόγο, στο Κιλκίς, επίσης μια. Τα Γιαννιτσά έναν παθολόγο και έναν επικουρικό, στη Φλώρινα έναν καρδιολόγο, 2 παθολόγους και καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις που οι μετακινήσεις επιφέρουν περισσότερες παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού λόγω των εξαντλητικών ωραρίων», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν είναι πλέον ελκυστικό σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. «Ένας γιατρός με λιγότερο από 2.000 και ένας νοσηλευτής με 800€ ή ένας τραυματιοφορέας με 6844€, πώς θα έρθει στο σύστημα να δουλέψει;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας πως κάποτε ήταν στόχος ζωής των υγειονομικών να δουλέψουν στο ΕΣΥ, ενώ τώρα στόχος ζωής είναι «να φύγουν μια ώρα αρχύτερα από το σύστημα για να βρουν μια άλλη δουλειά για να ζουν με αξιοπρέπεια και με ασφαλείς συνθήκες».
Ιπποκράτειο: «Χτύπησαν κόκκινο» οι ελλείψεις
«Τα όριά μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν χτυπήσει κόκκινο», ανέφερε ο Γιώργος Δόντσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως είπε, περιγράφοντας την κατάσταση στο Ιπποκράτειο:
- από τις 16 ολοκαίνουργιες, ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 6
- υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι, που γίνονται 10 με κάποιες αποσπάσεις, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 28
- οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό αγγίζουν το 30%
- από τα 38 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν μόνο τα 19, διότι πριν από 7, 8, 10 μήνες υπήρχαν 100 νοσηλευτές στη Μονάδα και σήμερα υπηρετούν 50
- Σε σύνολο 110 οργανικών θέσεων τραυματιοφορέων εργάζονται 50, εκ των οποίων οι 35 ενεργοί και μόνο οι 5 μόνιμοι.
«Με νόμο που έρχεται οι πολίτες θα μας αξιολογούν. Να αξιολογήσουν ποιον στο Ιπποκράτειο; Τους δύο νοσηλευτές που έχουν 40 ασθενείς στη βάρδια; τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που χειρουργούν στις 6 από τις 16 αίθουσες; αυτούς που δεν μπορούν να τους κλείσουν ραντεβού για να κάνουν τις επεμβάσεις τους;», διερωτήθηκε.
«Το Ιπποκράτειο βρίσκεται υπό κατάρρευση», ανέφερε από την πλευρά του ο Χρήστος Τζελέπης, μέλος του Σωματείου και ειδικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. «Χθες είχαμε εφημερία, πέρασαν πάνω από 800 ασθενείς από ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί περισσότερο. Τα παθολογικά περιστατικά είναι διασκορπισμένα σε όλες τις Κλινικές του νοσοκομείου. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν σταματήσει από την 1η Μαϊου γιατί δεν έχει πληρωθεί το προσωπικό.
Για διάλυση και απαξίωση της δημόσιας υγείας που συνεχίζεται έκανε λόγο ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και πρόεδρος της Νοσοκομειακής Επιτροπής των Γιατρών του Ιπποκράτειου. Τελευταία εξέλιξη, όπως είπε, είναι «η πρακτική ιδιωτικοποίηση των αξονικών τομογραφιών, που δίνονται με μικρό κόστος σε ιδιώτες γιατί δεν υπάρχουν ακτινολόγοι να κάνουν τις αξονικές τομογραφίες, πανελλαδικά».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έκρηξη στο Νοσοκομείο Σερρών- Δύο τραυματίες
Ε.Σ.Α.μεΑ: Διπλασιασμός εισοδηματικών ορίων και ποσού ατόμων με αναπηρία για επιστροφή ενοικίου
ΣΦΕΕ: Υπέρ του Ψηφίσματος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για τις Σπάνιες Παθήσεις