Η μετατόπιση της καθημερινής χρήσης εισπνεόμενων γλυκοκορτικοειδών στο απόγευμα βελτίωσε τη νυχτερινή πνευμονική λειτουργία ασθενών με άσθμα σε μια μικρή τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Thorax, κάτι που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα ευεργετική επίδραση στην πρόληψη των κρίσεων άσθματος.

Στους περισσότερους ασθενείς με άσθμα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως και το 80% των θανατηφόρων κρίσεων άσθματος συμβαίνουν τη νύχτα. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν το καθημερινό τους φάρμακο για τον έλεγχο του άσθματος, το οποίο ανακουφίζει τη φλεγμονή στους πνεύμονες μέσω της εισπνοής κορτιζόνης και έτσι προλαμβάνει τις κρίσεις, συνήθως το πρωί.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Hannah Durrington από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διερεύνησε σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη εάν η χορήγηση το απόγευμα θα ήταν πιο ευνοϊκή.

Σε μια διασταυρούμενη μελέτη, 25 ασθενείς που έπασχαν από ήπιο έως μέτριο άσθμα για τουλάχιστον ένα χρόνο με ευαισθησία σε τρίχες γάτας, σκόνη σπιτιού ή γύρη γρασιδιού, χρησιμοποίησαν ένα δοσομετρικό αεροζόλ με 400 µg βεκλομεθαζόνη για 4 εβδομάδες είτε το πρωί στις 8:00 είτε το απόγευμα στις 16:00.

Κατά τη διάρκεια μιας τρίτης φάσης της δοκιμής, χρησιμοποίησαν ένα δοσομετρικό αεροζόλ με τη μισή δόση 2 φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί στις 8-9 και μία φορά το βράδυ στις 20-21. Υπήρξαν λοιπόν 3 φάσεις της μελέτης με μια διακοπή 2 εβδομάδων μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια των φάσεων της θεραπείας, κάθε 6 ώρες (4 π.μ., 10 π.μ., 4 μ.μ., 10 μ.μ.) προσδιοριζόταν η πνευμονική λειτουργία (FEV1 και FeNO) και ο αριθμός των ηωσινοφίλων και τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

21 ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη μέχρι το τέλος. Όπως αναφέρει ο Durrington, η χορήγηση στεροειδών στις 16:00 βελτίωσε τη λειτουργία των πνευμόνων και τους δείκτες φλεγμονής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πλεονέκτημα ήταν ιδιαίτερα εμφανές κατά τη μέτρηση στις 22:00.

Το FEV1 βελτιώθηκε κατά μέσο όρο κατά 160 ml και μετά από 2 φορές ημερήσια χορήγηση κατά 80 ml, ενώ μετά από πρωινή χορήγηση παρατηρήθηκε επιδείνωση κατά 20 ml. Τα ηωσινοφίλα στο αίμα μειώθηκαν επίσης περισσότερο μετά από απογευματινή χορήγηση, με το όφελος σε σχέση με τη χορήγηση 2 φορές ημερησίως να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι σε σχέση με την πρωινή χορήγηση.

Η τιμή FeNO και τα επίπεδα κορτιζόλης βελτιώθηκαν σε όλες τις ομάδες χωρίς σαφή πλεονεκτήματα για τη χρήση το απόγευμα. Δεν υπήρχαν διαφορές στα συμπτώματα, κάτι που όμως δεν ήταν αναμενόμενο λόγω της σύντομης διάρκειας της θεραπείας και του σχετικά ήπιου άσθματος.

Ο συντάκτης Richard Russell από το King's College London αναμένει ότι η χρήση του ασθματικού ελεγκτή το απόγευμα θα ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με στεροειδή και μακράς δράσης β2-συμπαθομιμητικά, τα οποία λαμβάνουν σήμερα πολλοί ασθενείς.

Πηγές:
Deutsches Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επ' αυτοφώρω σύλληψη καρδιοχειρουργού στη Λάρισα για φακελάκι
Η κατάλληλη διατροφή για όσο θηλάζετε
Φροντίδα ασθενών στο σπίτι, στα "χνάρια" του εμβολιασμού κατ' οίκον [μελέτη]