Απάντηση στις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού για το "βραχιολάκι" και την "αλλαγή της εμπειρίας" των ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων, δίνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομεακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Σε σχέση με το "βραχιολάκι", που ξεκίνησε από χθες να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία των ασθενών, οι γιατροί σχολιάζουν χαρακτηριστικά:
"Οι ασθενείς δεν περιμένουν ατέλειωτες ώρες στα επείγοντα επειδή οι γιατροί δεν ξέρουν πού βρίσκονται ή τους έχουν ξεχάσει, αλλά επειδή το ελάχιστο προσωπικό δεν επαρκεί για την εξέταση και τη μεταφορά τους, επειδή δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και το προσωπικό να τα λειτουργήσει, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες".
Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας εστιάζονται στα Επείγοντα, την ώρα που τα υπόλοιπα τμήματα αντιμετωπίζουν "πολύ μεγάλες - και σε ορισμένες περιπτώσεις - ακραίες ελλείψεις προσωπικού" και αφήνονται, για άλλη μία φορά, στην τύχη τους.
"Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση του επείγοντος, του οξέος, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δραματική υποβάθμιση της υπόλοιπης λειτουργίας των νοσοκομείων σε βάρος της ολοκληρωμένης περίθαλψης των ασθενών (ολοκληρωμένη διερεύνηση, διάγνωση, θεραπεία)", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, στην οποία τονίζονται τα εξής:
"Αυτό σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται για ταχεία διακίνηση των περιστατικών μετατρέπει τους ασθενείς σε βορά για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, που θησαυρίζει από τις ελλείψεις του δημοσίου ή τους καταδικάζει σε πολύμηνες αναμονές στο δημόσιο σύστημα υγείας για να βρουν την άκρη στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Νοσοκομεία εφημεράδικα δηλαδή, που θα περιορίζονται στην αντιμετώπιση του υπερεπείγοντος, που καμία σχέση δεν έχουν με την παροχή υψηλών, σύγχρονων, απολύτως δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) που πρέπει να εξασφαλίζει ένα νοσοκομείο. Παράλληλα, είναι σαφής η προσπάθεια ενίσχυσης του κυβερνητικού αφηγήματος για μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα, με οποιοδήποτε τίμημα, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.
Βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού είναι το περίφημο 'βραχιολάκι' για τους ασθενείς των επειγόντων, που όπως είπε 'θα αλλάξει την εμπειρία της εφημερίας'. Η επιλογή της λέξης 'εμπειρία' από τα πρωθυπουργικά χείλη αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι δεν έχουν καμία επαφή με την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί, την αγωνία του ασθενή που προσέρχεται στα επείγοντα, των συγγενών του για τον άνθρωπο τους, αλλά και των υγειονομικών.
Κύριε Μητσοτάκη, οι ασθενείς δεν απευθύνονται στα επείγοντα αναζητώντας εμπειρίες, δεν είναι τυχοδιώκτες. Αυτό που βίωσαν και οι συνάδελφοί μας στον Ευαγγελισμό, την πρώτη μέρα της εφαρμογής του, είναι ότι κανένα 'βραχιολάκι' δεν μπορεί να 'θεραπεύσει' τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό, στις οποίες οφείλονται όλα όσα υφίστανται οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. Οι ασθενείς δεν περιμένουν ατέλειωτες ώρες στα επείγοντα επειδή οι γιατροί δεν ξέρουν πού βρίσκονται ή τους έχουν ξεχάσει, αλλά επειδή το ελάχιστο προσωπικό δεν επαρκεί για την εξέταση και τη μεταφορά τους, επειδή δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και το προσωπικό να τα λειτουργήσει, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άνδρες: Η υπογονιμότητα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα;
ΕΟΠΥΥ: Από αύριο 139.000 ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα στο σπίτι τους
Ημέρα του Πατέρα 2025: 10 λόγοι για να κάνεις αγκαλιά τον μπαμπά σου