Η υγεία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικούς παράγοντες, αλλά συνδέεται πάντα και με τον τρόπο ζωής και την κοινωνική δομή. Αυτό αναφέρθηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Βιέννη.
Η φτώχεια των ηλικιωμένων - ένα φαινόμενο που αφορά συχνά τις γυναίκες - παίζει σημαντικό ρόλο στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα έχουν σημαντικά υψηλότερη προσδόκιμη ζωή, αλλά ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής είναι ο ίδιος με αυτόν των ανδρών.
"Η ιατρική των φύλων ασχολείται με τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία, ιδίως στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών", δήλωσε η Alexandra Kautzky-Willer, καθηγήτρια ιατρικής των φύλων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να καλύψουν το χάσμα, καθώς η έρευνα έχει αναπτυχθεί κυρίως από άνδρες και για το ανδρικό σώμα.
Ωστόσο, οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς τα συμπτώματα, την πορεία των ασθενειών και την ανταπόκριση στις θεραπείες.
Δεν πρέπει μόνο η έρευνα σε αυτό το θέμα να αποκτήσει μεγαλύτερη κοινωνική παρουσία: Στα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με την αρμόδια υφυπουργό Ulrike Königsberger-Ludwig (SPÖ), θα ληφθούν σημαντικά μέτρα "για την ισότιμη μεταχείριση και υποστήριξη ανδρών και γυναικών στο σύστημα υγείας και την εξίσωση των ευκαιριών για μια μακρόχρονη ζωή", δήλωσε η υπουργός Επιστημών και Γυναικών, Eva-Maria Holzleitner (SPÖ), η οποία άνοιξε τη συζήτηση "Science Talk" με θέμα "Πώς η ισότητα των φύλων μπορεί να σώσει ζωές. Η σημασία της ισότητας των φύλων στην ιατρική, την έρευνα και την κοινωνία", με θέμα "Πώς η ισότητα των φύλων μπορεί να σώσει ζωές".
Η ασθένεια αυξάνει με τη σειρά της το οικονομικό βάρος
"Η φτώχεια προκαλεί ασθένειες και η ασθένεια φέρνει φτώχεια" - αυτό αφορά ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γυναίκες στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Vera Gallistl-Kassing, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Διότι, παρά την ίδια εργασία, κερδίζουν ήδη λιγότερα χρήματα, ενώ σε σχέση με τις συντάξεις, το λεγόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ακόμη υψηλότερο, περίπου 40%, από ό,τι στους εργαζόμενους. Οι μέσες συντάξεις των γυναικών ήταν πέρυσι περίπου 1.400 ευρώ, περίπου 250 ευρώ κάτω από το όριο της φτώχειας.
"Όταν είσαι ηλικιωμένος και έχεις λίγα χρήματα, είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, είναι ένας τεράστιος παράγοντας κόστους όταν έχεις πολλά προβλήματα υγείας ή χρειάζεσαι φροντίδα", συνεχίζει η Gallistl-Kassing.
Η αυστριακή μελέτη για την τρίτη ηλικία έδειξε ότι περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα ταυτόχρονα. Οι οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω ασθένειας, που πλήττουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κυμαίνονται ανάλογα από το κόστος για προϊόντα όπως κρέμες ή φάρμακα που δεν καλύπτονται από την ασφάλιση υγείας, έως και ακουστικά βαρηκοΐας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ιατρική των φύλων μπορεί να σώσει ζωές είναι η καρδιακή προσβολή: οι γυναίκες έχουν συχνά διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες. Για αυτό το λόγο, τα συμπτώματα αναγνωρίζονται αργότερα, η αντίδραση είναι πιο αργή και η θνησιμότητα είναι υψηλότερη.
"Αλλά υπάρχει και το αντίστροφο παράδειγμα, ότι οι άνδρες αυτοκτονούν περισσότερο, ενώ στις γυναίκες διαγιγνώσκεται πολύ πιο συχνά κατάθλιψη", είπε η Kautzky-Willer. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά στους άνδρες, για παράδειγμα με επιθετικότητα ή κατάχρηση αλκοόλ, και γι' αυτό παραβλέπονται.
Η γνώση σχετικά με τις βιολογικές διαφορές στην ιατρική των φύλων αυξάνεται σήμερα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διαδοθεί στα πανεπιστήμια και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
Επιπλέον, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα δεδομένα. "Στο μέλλον, πρέπει να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε επιστημονικά τα πολλά δεδομένα που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας", εξήγησε η Kautzky-Willer. "Γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το σύνολο των δεδομένων, τόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ιατρική ακριβείας και η πρόληψη σε αυτόν τον τομέα".
Ωστόσο, η καλή θεραπεία ξεκινά ήδη από την ανάλυση του ιστορικού και για αυτό οι γυναίκες χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο από τους άνδρες.
Σε περίπτωση κοιλιακών πόνων, πρέπει να διευκρινιστούν παράγοντες όπως ο κύκλος ή η πιθανότητα επιθυμίας για παιδιά.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται χειρότερα στο αυστριακό σύστημα υγείας.
"Όσο δεν υπάρχει χρόνος στα ιατρεία, η καλύτερη θεραπεία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Χρειάζεται μια πολιτική αναθεώρηση", ζήτησε η Naghme Kamaleyan-Schmied, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Βιέννης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άνδρες: Η υπογονιμότητα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα;
ΕΟΠΥΥ: Από αύριο 139.000 ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα στο σπίτι τους
Ημέρα του Πατέρα 2025: 10 λόγοι για να κάνεις αγκαλιά τον μπαμπά σου