Μετά την αποχή της Ιταλίας από την ψήφιση της παγκόσμιας συμφωνίας για την πανδημία μαζί με δέκα άλλες χώρες, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι δέχεται κριτική. Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για απομόνωση και εχθρότητα προς την επιστήμη.
Περισσότερα από 190 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ενέκριναν τη συμφωνία την χθες στη Γενεύη. Στόχος είναι να προετοιμαστεί καλύτερα ο κόσμος για μελλοντικές πανδημίες και κρίσεις υγείας.
"Η απόφαση να απέχει από την ψηφοφορία για το παγκόσμιο σχέδιο για την πανδημία που προωθεί ο ΠΟΥ είναι σοβαρή.
Η κυβέρνηση Μελόνι αποφασίζει να απομονώσει την Ιταλία για να ακολουθήσει τις αντιεπιστημονικές τάσεις.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη άρνηση να αναλάβει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της πανδημίας", διαμαρτυρήθηκε η Κιάρα Μπράγκα, πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην ιταλική Βουλή.
Η πρώην υπουργός Υγείας Beatrice Lorenzin, αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατικών γερουσιαστών, μίλησε για "ακατανόητη και αντιανθρωπιστική απόφαση' της Ιταλίας.
Το κόμμα της Meloni υπερασπίζεται την αποχή
Το κόμμα της αντιπολίτευσης Five Star Movement κάλεσε τον υπουργό Υγείας Orazio Schillaci να αποστασιοποιηθεί από τον "κυριαρχικό δεξιό" ή να παραιτηθεί.
Διαφορετική είναι η άποψη του κυβερνώντος κόμματος της Μελόνι, Fratelli d'Italia (Αδελφοί της Ιταλίας). Σύμφωνα με το κόμμα, υπό την πίεση της Ιταλίας, καταργήθηκαν από το σχέδιο για την πανδημία περιοριστικά μέτρα που θα περιόριζαν την εθνική κυριαρχία σε θέματα υγείας.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού το 2020.
Η χώρα πλήρωσε ένα τεράστιο τίμημα για την πανδημία και επέβαλε ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι άφησαν βαθιά σημάδια, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.
Τα μέτρα, μεταξύ των οποίων ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για άτομα άνω των 50 ετών, ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.
1,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρεωτική εμβολία κατά του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, επιβλήθηκε σε καθένα από αυτούς πρόστιμο 100 ευρώ. Πολλοί ριζοσπάστες αντι-εμβολιαστές αρνήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Μελόνι ψήφισε διάταγμα για τη μείωση των προστίμων. Ωστόσο, όσοι τα είχαν ήδη πληρώσει δεν θα λάβουν επιστροφή χρημάτων. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει ψήφους από τους αντι-εμβολιαστές.
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50