Ο ογκολόγος - παθολόγος Γεώργιος Ρήγας (φωτογραφία) παραιτήθηκε από το ΕΣΥ το καλοκαίρι του 2023, έπειτα από υπηρεσία 14,5 ετών στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου, για λόγους που συνδέονταν όπως είπε με την άρνηση των διοικούντων να ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

Έκτοτε, επί σχεδόν δύο χρόνια, η Μονάδα, που εξυπηρετεί εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς, λειτουργεί με μόνο μία ογκολόγο, συν μια συνάδελφό της που μετακινείται από τη Θεσσαλονίκη μια φορά την εβδομάδα για να συνδράμει και αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κάθε προκήρυξη για την προσέλκυση μόνιμου γιατρού απέβη άγονη, ενώ δεν υπήρξε ανταπόκριση και στο κάλεσμα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Ο κ. Ρήγας, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια ιδιωτεύει, την περασμένη Δευτέρα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στη διοίκηση του νοσοκομείου την πρόθεσή του να επιστρέψει στο νοσοκομείο και να βοηθήσει εθελοντικά στη λειτουργία της Μονάδας. Την Πέμπτη έλαβε με e-mail την απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό, συνοδευόμενη από γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου, που επικαλείται απουσία νομικού πλαισίου για την εθελοντική εργασία ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκεπτόταν το νοσοκομείο, και μεταξύ άλλων τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, η οποία ανακαινίστηκε με γενναιόδωρη δωρεά ύψους 300.000 από ιδιώτη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με μόνο μία ογκολόγο.

"Ήθελα μόνο να προσφέρω"

Μιλώντας στο iatronet.gr ο κ. Ρήγας διατυπώνει και απογοήτευσή του από την απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου, παρόλο που όπως λέει αποδέχεται την ύπαρξη νομικού κωλύματος.

"Δεν προλαβαίνει η συνάδελφος να τα βγάλει πέρα, το έχω ζήσει κι εγώ, δέκα χρόνια ήμουν μόνος μου", σημειώνει, προσθέτοντας: "το μοναδικό μου κίνητρο ήταν να προσφέρω στη Μονάδα και στους ασθενείς. Θα μπορούσα να διαθέτω και 2 και 3 πρωινά για να βοηθάω σε ό,τι χρειαζόταν, από τις χημειοθεραπείες μέχρι τις συνταγογραφήσεις και τα διαδικαστικά".

Παράλληλα, δεν κρύβει την πικρία του για τον τρόπο αντιμετώπισης της πρωτοβουλίας του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από αυτόν κρύβονται και λόγοι προσωπικής εμπάθειας. "Μου απάντησαν ψυχρά, στεγνά, γραφειοκρατικά. Εγώ δεν είμαι ένας ξένος στο νοσοκομείο που ήρθε από το πουθενά ως διάττων αστέρας να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είμαι ένας άνθρωπος που επί των ημερών του φτιάχτηκε η Μονάδα και έχω προσφέρει πολλά", υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως στην απαντητική του επιστολή ο διοικητής Ιωάννης Ντόκος (σ.σ. παραμένει στη θέση του, καθώς ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος και επαναπροκηρύχτηκε) έφτασε στο σημείο να τον εγκαλέσει για το ότι δεν γνώριζε την απουσία νομικού πλαισίου.

"Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί καθημερινά στην πόλη, επειδή είμαι και ο ίδιος πάσχων και ξέρω τι σημαίνει να περνάς καρκίνο, επειδή έχω ζήσει από μέσα τι συμβαίνει στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, κι επειδή χρονίζουν τα προβλήματα στη Μονάδα, θεώρησα καλό να προτείνω να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου. Αποδέχομαι την αρνητική απάντηση, αλλά λυπάμαι, γιατί και η συνάδελφος θα συνεχίσει να υποφέρει λόγω φόρτου εργασίας και οι ασθενείς δεν θα έχουν την ιατρική φροντίδα που δικαιούνται", καταλήγει.

Το νομικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στα νοσοκομεία

Στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου Βόλου, η οποία συνοδεύει την απάντηση, γίνεται επίκληση του Νόμου 3868 για τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, και συγκεκριμένα στα Άρθρα 11 και 12 που καθορίζουν το πλαίσιο της άμισθης εθελοντικής εργασίας.

Σε αυτά καθορίζεται το αντικείμενο των προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας - κοινωνικής φροντίδας, το οποίο μπορεί να είναι ενδεικτικά:

  • Φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένων.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης εξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρία.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης αλλόγλωσσων στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών - ψυχαγωγία ασθενών.
  • Εκδηλώσεις για υποστήριξη μονάδων Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κινητές μονάδες πρόληψης.
  • Ενημερωτικές εκστρατείες - εκστρατείες διενέργειας προληπτικών ελέγχων.
  • Διευκόλυνση του ασθενούς σε διοικητικές διαδικασίες.
  • Παροχή - διανομή συσσιτίου.
  • Συμμετοχή σε δράσεις έκτακτης ανάγκης.

Στα ενδεικτικά αντικείμενα δεν συμπεριλαμβάνεται η παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτη γιατρό.

Επίσης, αναφέρεται στο νόμο 2889/2001 που ορίζει, μεταξύ άλλων, πως όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον οργανισμό τους και ότι οι ιατροί ΕΣΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συγκεκριμένη αναφορά στους όρους και στις προϋποθέσεις πρόσληψης και εξέλιξής τους.

Η νομική σύμβουλος συμπεραίνει πως δεν προβλέπεται η συμμετοχή οποιοιδήποτε άλλου ειδικευμένου ιδιώτη γιατρού, πλην αυτών που ανήκουν στο ΕΣΥ, παρόλο που αναφέρεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες επέτρεψαν την παροχή υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ, έναντι αποζημίωσης, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας