Πρόσθετα μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται στα αεροσκάφη που πραγματοποιούν ενδιάμεσες στάσεις εκτός Ελλάδας, σε περιοχές όπου ενδημούν κουνούπια.
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Άμυνας, Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ΚΥΑ, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως στα προερχόμενα πτητικά μέσα από χώρες ή περιοχές με εγκατεστημένους ή καταγεγραμμένους πληθυσμούς κουνουπιών του είδους Aedes aegypti ή άλλου μη ενδημικού στη χώρα είδους κουνουπιού, που ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων ελέγχου - καταπολέμησης των κουνουπιών - η εφαρμογή βιοκτόνων.
Ως ενδεδειγμένη μέθοδος αναφέρεται ο υπολειμματικός ψεκασμός σε εσωτερικές επιφάνειες του πτητικού μέσου (residual application) και ως εναλλακτική η εφαρμογή βιοκτόνων στον αέρα (aerosol spray) σε χώρους του πτητικού μέσου όπου μπορεί να εισέλθουν κουνούπια.
Ανάλογα με τη μέθοδο που θα εφαρμόζεται στο υπόχρεο πτητικό μέσο, πρέπει να προβλέπονται διαδικασίες προφυλάξεων ασφαλείας.
Η εφαρμογή βιοκτόνων σκευασμάτων για υπολειμματικούς ψεκασμούς πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από αδειοδοτημένα συνεργεία απεντόμωσης - μυοκτονίας, στα οποία αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό θα διασφαλίζει την ορθή και ασφαλή εφαρμογή τους.
Όταν πρόκειται να διενεργηθεί από το προσωπικό του πτητικού μέσου εφαρμογή βιοκτόνων στον αέρα (aerosol sprays) στην καμπίνα των επιβατών, πρέπει να προηγείται σχετική ενημέρωση του επιβατικού κοινού πριν την επιβίβασή του αναφορικά με τον σκοπό και την αναγκαιότητα του μέτρου, καθώς και τον τύπο του βιοκτόνου σκευάσματος.
Εάν ένας επιβάτης ενημερώσει το πλήρωμα για μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεαστεί από τον ψεκασμό, έχει τη δυνατότητα να αποβιβαστεί πριν από τον ψεκασμό αφήνοντας τις αποσκευές του στο πτητικό μέσο.
Όταν έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος ψεκασμού αερολύματος, τα πλήρως ή μερικώς χρησιμοποιημένα δοχεία αερολύματος πρέπει να παραμένουν στο πτητικό μέσο, για να μπορούν οι Αρχές να τα ελέγξουν στον προορισμό άφιξης, εάν κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]