Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως μόλις ξεκινά η περίοδός σας, έρχεται και η ανάγκη να κουλουριαστείτε στον καναπέ με μια σακούλα πατατάκια ή ένα κουτί παγωτό; Ή και τα δύο; Είναι πράγματι όμως ο πιο σωστός τρόπος να διαχειριστείτε την κατάσταση;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να καταφύγετε σε πρόχειρα σνακ για λίγη ανακούφιση. Όμως, το να επιλέξετε πιο θρεπτικές τροφές μπορεί εν τέλει να σας προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια.

Τι να προτιμήσετε

Οι καλύτερες τροφές κατά την περίοδο είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενέργειας, στη ρύθμιση των ορμονών και στη μείωση της φλεγμονής.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και να αναπληρώσει το αίμα που χάνεται. Μπορείτε να τον βρείτε σε:

  • Ζωικές πηγές: μοσχάρι (με μέτρο), κοτόπουλο, αυγά, γαρίδες, γαλοπούλα, όστρακα.
  • Φυτικές πηγές: φακές, φασόλια, ρεβίθια, τόφου, αρακάς.
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα: δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά με προσθήκη σιδήρου.
  • Φρούτα και λαχανικά: σταφίδες, σύκα, μπρόκολο, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: φιστίκια Αιγίνης, κολοκυθόσποροι.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει πόνο, φούσκωμα ή κράμπες. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά, όπως οι πολυφαινόλες, μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. Μερικές καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι οι εξής:

  • Μούρα και συναφή φρούτα: μύρτιλα, φράουλες, βατόμουρα, κεράσια.
  • Πορτοκαλί τροφές: βερίκοκα, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, γλυκοπατάτες.
  • Πράσινα τρόφιμα: αβοκάντο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο.
  • Σκούρα σοκολάτα (με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερη ζάχαρη).

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας οιστρογόνων από τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να μειώσει τις κράμπες και άλλα συμπτώματα περιόδου. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Όσπρια.
  • Ξηροί καρποί.
  • Φρούτα (π.χ. μήλα).
  • Λαχανικά, ιδιαίτερα τα σταυρανθή (π.χ. κουνουπίδι, λάχανο).

Αν δεν έχετε συνηθίσει σε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, καλό είναι να κάνετε σταδιακές αλλαγές για να αποφύγετε δυσφορία στο στομάχι.

Νερό

Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, αλλά κατά την περίοδο ακόμα περισσότερο. Ενυδατικά τρόφιμα όπως καρπούζι, μαρούλι, σέλερι και ντομάτες είναι επίσης χρήσιμα.

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε

  • Ζάχαρη: Αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία.
  • Αλάτι: Συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, που μπορεί να εντείνει το φούσκωμα και τις κράμπες.
  • Απλοί υδατάνθρακες: Μπορούν να προκαλέσουν αυξομειώσεις στο σάκχαρο και δυσπεψία.
  • Καφεΐνη και αλκοόλ: Μπορούν να αφυδατώσουν και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της περιόδου.

Αν τα συμπτώματα σας επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα, είναι καλό να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]