Ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνονται ακόμα πιο σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων, ειδικά από τη στιγμή που το ίδιο μας το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να τα απορροφήσει.

Αυτά είναι τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να ξεχνάτε.

Ασβέστιο

Με την ηλικία, μπορεί να αρχίσετε να χάνετε περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με όσο απορροφάτε. Αυτό μπορεί να κάνει τα οστά σας να σπάνε πιο εύκολα (οστεοπόρωση), ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το ασβέστιο βοηθά τους μυς, τα νεύρα, τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας να λειτουργούν σωστά. Οι γυναίκες άνω των 50 και οι άνδρες άνω των 70 θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 20% περισσότερο ασβέστιο από άλλους ενήλικες. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές.

Βιταμίνη D

Το σώμα σας τη χρειάζεται για να απορροφήσει το ασβέστιο. Λάβετε λοιπόν αυτά τα δύο σε συνδυασμό για να βοηθήσετε στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης τους μυς, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργούν σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν κάποια βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Αλλά το σώμα σας είναι λιγότερο ικανό να μετατρέψει τις ακτίνες του ήλιου σε βιταμίνη D καθώς μεγαλώνετε. Είναι πιο δύσκολο να λάβετε αυτήν τη βιταμίνη από τρόφιμα, αλλά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες αποτελούν καλή πηγή.

Βιταμίνη Β12

Βοηθά στην παραγωγή αίματος και νευρικών κυττάρων. Τη λαμβάνετε φυσικά από ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Τα χάπια, οι ενέσεις και οι τροφές εμπλουτισμένες με Β12, όπως τα δημητριακά πρωινού, είναι επίσης πιθανές πηγές. Τα αντιόξινα, ορισμένα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη Β12.

Βιταμίνη B6

Το σώμα σας τη χρησιμοποιεί για να καταπολεμά τα μικρόβια και να παράγει ενέργεια. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών. Χρειάζεστε περισσότερη Β6 καθώς μεγαλώνετε. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει συσχετισμό μεταξύ των υψηλών επιπέδων Β6 στο αίμα στους ηλικιωμένους και της καλύτερης μνήμης. Αλλά η βιταμίνη δεν φαίνεται να βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες σε άτομα με άνοια. Τα ρεβίθια είναι μια καλή και οικονομική πηγή. Το ίδιο ισχύει και για το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Μαγνήσιο

Βοηθά το σώμα σας να παράγει πρωτεΐνες καθώς και στα οστά και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να το βρείτε σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε λιγότερο. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή να λαμβάνουν πολλά φάρμακα, τα οποία και τα δύο μπορεί να σας στερήσουν μαγνήσιο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το κατά πόσο θα σας ωφελούσε ένα συμπλήρωμα.

Προβιοτικά

Πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας. Τα λαμβάνετε από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι ή κεφίρ ή από συμπληρώματα. Μπορούν να βοηθήσουν με πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν από αλλεργίες. Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών, ειδικά αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιπαρά ω-3

Είναι σημαντικά για τα μάτια και τον εγκέφαλο. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα ω-3 από τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, καρύδια ή λιναρόσπορο.

Κάλιο

Το κάλιο παίζει ρόλο σε αμέτρητες λειτουργίες του οργανισμού, σχετικές με την καρδιά, τα νεφρά, τους μυς και τα νεύρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την οστεοπόρωση. Τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι μπανάνες, το σπανάκι, το γάλα και το γιαούρτι είναι καλές πηγές. Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. Μπορούν να επηρεάσουν τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ημικρανία και άλλες παθήσεις.

Φολικό οξύ

Είναι το όνομα της βιταμίνης B9 και βρίσκεται στα πράσνα, φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και άλλα τρόφιμα. Το φολικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους καρκίνους. Το φολικό οξύ που βρίσκεται στα τρόφιμα είναι ασφαλές. Αλλά η υπερβολική ποσότητα φολικού οξέος από συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ή νευρικής βλάβης.

Φυτικές ίνες

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι φυτικές ίνες είναι καλές για την υγεία του εντέρου. Είναι όμως ακόμη πιο σημαντικές όσο μεγαλώνετε. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προστασία από τα εγκεφαλικά επεισόδια, σας βοηθούν να πηγαίνετε πιο τακτικά στην τουαλέτα και μειώνουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστονt 21 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται 30 γραμμάρια, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν αυτές τις ποσότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη